HomeSerbiaСкопље: Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Скопље: Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Уједно, позвала је наше сународнике да где год да се налазе, чувају своју културу, веру, језик и ћирилично писмо, као и сећање на надљудске подвиге наших славних предака и њихову слободарску борбу.

Представници Амбасаде Републике Србије у Скопљу обележили су, на Српском војничком гробљу у Битољу, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, полагањем венца на заједничку гробницу у којој почивају мошти српских јунака палих за краља и отаџбину у ратовима за ослобођење и уједињење у периоду 1912-1918. године.
Амбасадорка Јовановић подсетила је да је Република Србија, на челу са председником Александром Вучићем, у потпуности посвећена регионалном миру и стабилности, градећи добре односе са суседима, истовремено задржавајући право да негује културу сећања и адекватно помаже српском народу ван матице да очува своју традицију, језик и идентитет.
У свом обраћању, амбасадорка Невена Јовановић истакла је 15. септембар, датум када уједно обележавамо и годишњицу пробоја Солунског фронта, дан у који су истовремено уткани и наш бол и наша слава, дан којим је отпочела нова страница наше историје, захваљујући невероватаном војничком надљудском подухвату српских војника који су од тог 15. септембра 1918. године под пуном ратном опремом, сламајући отпор окупатора, за само 45 дана превалили пут од планине Ниџе и Кајмакчалана до Београда, који је ослобођен већ 1. новембра.
Указала је да данашњи празник, због симболике коју носи, представља јасну поруку нама и нашим поколењима да јединствени можемо да чинимо велика дела, која остају уписана златним словима на страницама историје.
Полагању венаца, поред представника Амбасаде, присуствовали су и градоначелник Битоља Тони Коњановски, почасни конзул Републике Србије у Битољу Сиљан Мицевски, почасни конзул Републике Србије у Охриду Михаило Филев, народни посланик у македонском Собрању и председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић, као и бројни представници удружења и организација Срба у Републици Северној Македонији.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News