HomeSerbiaСелаковић: УН за Србију најважнија међународна организација, грчевито се боримо за заштиту...

Селаковић: УН за Србију најважнија међународна организација, грчевито се боримо за заштиту наших интереса

То, како је додао министар Селаковић, говори о угледу и о поштовању које председник Вучић и Србија уживају.

Министар Селаковић је навео да је прошле године Генерална скупштина УН функционисала у хибридном формату, да велики број колега тада није био присутан у Њујорку, а да је данас буквално представљена свака држава.
„Наш задатак, као српске дипломатије, јесте да се озбиљно бавимо промоцијом наших интереса, њиховом афирмацијом, заштитом, јачањем наших односа са традиционално пријатељским државама, успостављањем нових партнерских и пријатељских односа са оним државама са којима та комуникација није постојала деценијама, а има таквих заиста. Јуче сам се срео са министрима са којима се српски министри спољних послова нису видели буквално 25-30 година“, рекао је шеф српске дипломатије.
„Укупно је било планирано да имам 47 састанака са министрима спољних послова током пет дана. Потрудићемо да та бројка буде што је могуће већа“, рекао је министар Селаковић.
Шеф српске дипломатије је навео да је у плану јуче имао да одржи девет састанака, а да је уместо девет имао 20 сусрета.
„То је оно што данас јача билатералне међународне односе. Kрајем 20. века, а нарочито почетком 21. века, економски односи и економска дипломатија постали су основа јачања политичких односа држава“, рекао је министар.
Министар Селаковић је нагласио да је управо у томе суштина да на маргинама Генералне скупштине УН имате прилику да остварите такве контакте, који се касније операционализују кроз билатералне и радне посете, постизање узајамно корисних договора и пословних веза између земаља.
Шеф српске дипломатије је навео да је позиција Србије у Уједињеним нацијама комплексна већ последње три деценије, да су УН у ствари државе које чине ту организацију и да са сваком од тих држава морамо да одржавамо добре односе и да их унапређујемо и јачамо.
Kако је нагласио, јуче је у Њујорку имао састанке са 20 министара спољних послова, док је прошле године имао укупно 27 министарских сусрета за пет дана, као и да је председник Александар Вучић буквално претрпан захтевима за састанке у овим данима заседања Генералне скупштине УН.
„Уосталом, и наша политика на плану повлачења признања једнострано проглашене независности тзв. Kосова од стране одређених држава показује колико се грчевито боримо за заштиту наших интереса и наставићемо тако да се боримо“, рекао је министар Селаковић.
„Данас очекујем такође велики број сусрета, то је добро за Србију за промоцију наших интреса. Ми смо земља која има наслеђене, деценијски таложене велике, озбиљне проблеме, проблем територијалног интегритета и суверенитета о коме ми говоримо дуже од две деценије, а тек сада се разбудио и један део света се сад сетио колико је то важан принцип“, рекао је шеф српске дипломатије.
Министар Селаковић је у Њујорку за Телевизију Пинк рекао да је због тога значај који ми придајемо Уједињеним нацијама апсолутно приоритетан за нас.
Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да су Уједињене нације за Србију апсолутно најважнија међународна организација због заштите наших виталних државних и националних интереса и борбе за решавање приоритетног националног и државног питања наше земље, а то је питање Kосова и Метохије.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News