HomeSerbiaСелаковић: Традиционално пријатељство и историјска блискост Србије и Кубе

Селаковић: Традиционално пријатељство и историјска блискост Србије и Кубе

„Подршка Кубе није само принципијелна него је и веома активна. У свим међународним форумима и организацијама у којима се Приштина појављује као подносилац захтева за улазак у чланство наши кубански пријатељи нису само неко ко диже руку и гласа против тога, већ и иступа против тога скрећући пажњу колико је важно да се очува међународно-правни поредак“, рекао је Селаковић.

„Разговарали смо и комплексној међународној ситуацији и имамо сагласност да постоји заједничка жеља за очување мира и међународног права“, рекао је  министар Бруно Родригес Париља.
Селаковић је, у обраћању новинарима после састанка, рекао да је Србија заинтересована за одржавање највише динамике билатералног дијалога и сарадње у питањима од обостраног значаја.
Министар Селаковић је поновио изразе дубоке захвалности за доследну подршку коју Куба пружа очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, нагласивши да принципијелна позиција Кубе о непризнавању једнострано проглашене независности „Косова“ представља одраз привржености те земље основним принципима међународног права.
У оквиру посете кубанског министра, данас су потписани Меморандум између Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Вишег института за међународне односе „Раул Роа Гарсија“ Министарства спољних послова Републике Кубе, као и Меморандум о разумевању у области спорта. „У данашњим разговорима потврдили смо однос традиционалног пријатељства и историјске блискости наших народа, те показали јасну опредељеност да кроз даље активности учинимо да наши односи у будућности буду још јачи, садржајнији и квалитетнији“, рекао је Селаковић, напоменувши да је један кубански министар спољних послова у Београду први пут након 33 године.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са министром спољних послова Републике Кубе Бруном Родригесом Париљом.
Селаковић је истакао да му је посебно задовољство што је имао прилику да председнику Србије предложи министра Бруна Родригеса Париљу за једно од наших највиших државних одликовања.
Селаковић је, како је рекао, у данашњем разговору истакао дубоко разумевање Србије за пуну подршку настојањима Кубе да у мултилатералним оквирима тражи модалитете за превазилажење ситуације везане за укидање економског, финансијског и трговинског ембарга САД.
„Србија, као земља која је годинама била изложена економским санкцијама, веома добро разуме тешкоће са којима се Република Куба и њени грађани суочавају услед вишедеценијског ембарга“, навео је Селаковић.     
На састанку је, такође, како је додао, било речи и о јачању сарадње у разним другим областима, као што су пољопривреда, спорт и омладина, туризам, здравство и фармација.
Могућности за развој економске сарадње су, према његовим речима, у успону, и Куба цени што постоји велики потенцијал за сарадње двеју држава у бројним другим областима.
Шеф српске дипломатије упознао је кубанског колегу са ситуацијом на Косову и Метохији и напорима које државно руководство на челу са председником Вучићем улаже у изналажење компромисног решења.
Министар Бруно Родригес Париља навео је да и данас потписани споразуми јесу пример воље и заинтересованости за развој билатералних односа.
Према његовим речима, у разговору је потврђена подршка Кубе територијалном интегритету и суверенитету Србије, и изражена захвалност због подршке Србије по питању ембарга којем је изложена Куба.
„Обострано смо констатовали потребу за јачање нашег политичког дијалога на свим нивоима кроз реализацију посета званичника обе земље. Заинтересовани смо такође да унапређујемо економску сарадњу са Кубом, и за то постоје озбиљни начини и неискоришћени потенцијали које желимо да ставимо у службу јачања наших односа“, казао је Селаковић.
Подсећајући да се са министром Бруном Родригесом Париљом састаје четврти пут у последњих 11 месеци, Селаковић је навео да је размена посета у кратком року од велике важности, будући да Србија и Куба у новембру обележавају 120. годишњицу успостављања дипломатских односа.
Кубански министар је, у обраћању новинарима након састанка, констатовао да су Србија и Куба историјски пријатељске земље и да наши народи традиционално деле осећања узајамног поштовања и пријатељства.

Source

Stay Connected
251FansLike
420FollowersFollow
Must Read
Related News