HomeSerbiaСелаковић: Србија остаје на европском путу и не мења своју политику упркос...

Селаковић: Србија остаје на европском путу и не мења своју политику упркос притисцима

„Уверен сам да кроз стални дијалог можемо да рачунамо на боље дане у нашим односима“, навео је министар Селаковић и подсетио да је недавна посета црногорског премијера Дритана Абазовића Београду у тамошњој јавности оцењена као добра.

Упитан о дијалогу Београда и Приштине и да ли је могућ састанак председника Александра Вучића и Аљбина Kуртија током овог месеца, министар Селаковић је навео да Београд показао посвећеност дијалогу.
Шеф српске дипломатије је нагласио да је с друге стране, политика повлачења признања тзв. Kосова жива и активна.
Kако је навео, један део великих сила аминује оно што Приштина ради, и помогао је Приштини да терористичко деловање капитализује у нешто што сматра за државност, а против чега се ми боримо и наставићемо да се боримо.
Према његовим речима, наше је да наставимо да реформишемо друштво, спроводићемо обавезе које смо преузели као кредибилна и одговорна страна, али нека нико не гаји било какву врсту сумње да ли ћемо остати на курсу одбране својих националних и државних интереса, нарочито када је у питању Kосово и Метохија.
Према његовим речима, на нама је као званичним представницима Србије да показујемо и своју посвећеност дијалогу и добру вољу и жељу да питања решавамо дипломатским и политичким путем и да се боримо за заштиту наших интереса на Kосову и Метохији.
„Нема сумње да је наш пут европски“, рекао је шеф српске дипломатије и навео да је наша политика да чувамо пријатељства и своје државне и националне интересе.
„Наша позиција је јасна и принципијелна, стали смо на становиште поштовања територијалног интегритета и суверенитата Украјине као међународно признате државе чланице УН. С друге стране, осудили смо оно што јесте оружани приступ тражењу решења, стално позивамо на дијалог и разговор, али нисмо увели санкције Русији“, рекао је шеф српске дипломатије, и нагласио да је апослутно под највећим пристисцима председник Александар Вучић.
„Нема никаве сумње да је Приштина та која је прекршила договоре, једнострано се одлучила за покретање механизма за своје учлањење у Савет Европе. Нећемо седети скрштених руку“, поручио је Селаковић.
„Важно је да када седнете за сто, да знате о чему се разговара и да знате има ли смисла разговарати или одлазите да вас неко вређа, понижава и злоупутребљава чињеницу да сте се срели“, рекао министар.
„Некада као папагаји морамо да понављамо оно што јесте позиција наше политике јер једино тако можемо да одржимо свест код наших пријатеља и код наших партнера о томе каква је ситуација, за шта се боримо и зашто је важно да сачувамо наша пријатељства и да имамо даљу подршку“, рекао је Селаковић.
Упитан о односима у региону и са Црном Гором, шеф српске дипломатије је рекао да је важно да разговарамо, да желимо све најбоље Црној Гори, али да нам је дража Србија и да ћемо се борити за наше интересе.
„Свака од тих држава је то чинила, између осталог, мотивисана и заштитом сопствених интереса, ако јој није довољно да виде колико се у последњих неколико месеци управо тзв. косовски пример понавља као основ за предузимање одређених ативности за повлачења одређених потеза, као што можемо да чујемо готово свакога дана, а шта им је то онда довољно“, навео је министар Селаковић.
„Многима је тешко да схвате да поред руске, америчке, немачке и европске политике постоји нешто што је српска политика. Она ће постојати онолико колико се држава Србија, односно они који је воде – председник, премијер, влада и парламент – боримо за ту позицију“, подвукао је Селаковић.
Селаковић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да је рат у Украјини буквално поделио Европу и свет и да су велики притисци под којима се налазимо, а да они иду до нивоа секретарице у некој од страних амбасада, али да четири и по месеца  Србија успева да одолева притисцима и да сачува своју политику.
Упитан о притисцима на државе чланице ЕУ које нису признале тзв. Kосово да промене став и тврдњама из Приштине да би прва могла бити Грчка, министар Селаковић је рекао да ми своје пријатељске и братске односе са Грчком развијамо и да настављамо да разговарамо са представницима држава чланица ЕУ које нису признале тзв. независност Kосова, као и да ће се са министром спољних послова једне од тих држава ускоро састати.
Селаковић је рекао да по том питању није било промене става за који Србија верује да је најбољи за очување српских националних интереса.
Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да Србија остаје на европском и реформском курсу и да успева да сачува своју политику и суверени приступ избора пута којим жели да иде,  упркос великим притисцима.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News