HomeSerbiaСелаковић: Србија има јако лидерство и све предуслове да сачува мир и...

Селаковић: Србија има јако лидерство и све предуслове да сачува мир и стабилност

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је у изазовним временима важно сачувати политичку стабилност и мир, а да Србија има све предуслове за то због јаког лидерства, стратешке визије, политичке стабилности и опредељења за политику војне неутралности.

Према његовим речима, мудра политика председника Вучића се показала као исправна, омогућила нам је привредни развој, а Србија је данас угледнија и војно много респектабилнија и Србија није никога угрожавала.
„Не сматрамо да је било какво наметање мера, одлука и санкција нешто што је добро. Било би добро да се представници три конститутивна народа и два ентитета договарају и свако решење које буде постигнуто међу њима је решење прихватљиво за нас“, навео је шеф српске дипломатије.
Министар Селаковић је навео да је средином маја присуствовао годишњој седници Kомитета министара Савета Европе у Торину и да је том приликом од немалог броја министара иностраних послова земаља чланица ЕУ слушао лекције о поштовању територијалног интегритета и политичке независности држава као кључних правила међународног права која, нажалост, у случају Србије не важе.
Упитан о ситуацији у БиХ, министар је нагласио да Србија поштује територијални интегритет БиХ, укључујући и територијални интегритет Републике Српске као њеног саставног дела и да инсистира на поштовању и доследној примени Дејтонског мировног споразума, чији је и гарант као његов потписник.
Тако се, додао је Селаковић, могло чути од једног министра иностраних послова да његова држава чврсто подржава територијални интегритет Украјине, Молдавије и Грузије, а после тога је рекао да његова земља подржава и поздравља захтев Приштине да уђе у Савет Европе.
„Ја га питам, шта је са територијалним интегритетом Србије, они прећуте, и онда се суочите са врхунским лицемерјем и двоструким стандардима где нико са западног Балкана не направи ниједан милиметар у европским интеграцијама, а Украјина и Молдавија добију статус кандидата за чланство. С једне стране, у којим границама добију тај статус, када је Србија требало да стекне статус кандидата рекли су да имају један Kипар, алудирајући на територијалне проблеме који постоје на Kипру, и да им тако нешто не треба, а данас други стичу статус кандидата, Украјина у којој нажалост букти рат и Молдавија“, рекао је Селаковић.
Министар је рекао да је иницијатива „Отворени Балкан“, која добија све већу подршку, резултат и регионалне политике коју води председник Вучић, а да је гарант те политике јака и стабилна Србија.
Према његовим речима, велики је притисак на пет држава чланица ЕУ које нису признале тзв. „Kосово”, тај притисак је већи него икад раније и него што је био 2008. године и та акција дуго траје.
„Те промене носе потпуну непредвидивост“, навео је шеф српске дипломатије и додао да је Србија изложена притисцима који су највише концентрисани на председника Александра Вучића, као и да је Србија једна од ретких земаља која од почетка има врло јасан и принципијелан став када је реч о поштовању међународног права.
„На нама је да са нашим пријатељима негујемо пријатељске односе. И они су и под притисцима и уценама. На нама је да радимо све што можемо да одржавамо најбоље могуће пријатељске односе са тим државама и да разумемо да и њима није лако због тих притисака“, навео је Селаковић и додао да је на нама да говоримо истину како никоме не бисмо дозволили да манипулише питањем Kосова и Метохије и да наглашавамо посвећеност правилима и принципима међународног права.
Министар Селаковић је, гостујући на Телевизији „Хепи“, рекао да ситуација јесте драматична не само у Европи и нашем ширем региону, већ у читавом свету, а да су догађаји на истоку Европе који су започети 24. фебруара означили промену читаве геополитичке и безбедносне архитектуре.
Селаковић је нагласио да је најважније да се сачува мир у ситуацији када Приштина наставља са  једностраним потезима, а Аљбина Kуртија представници одређених земаља са Запада тапшу по рамену.
„Србија је фактор стабилности, није реаговала на сваку провокацију, а захваљујући председнику Вучићу свака одлука и реакција пажљиво је одмеравана. Србија није неко ко ствара проблеме, али свако ко прати стање у нашем региону мора да зна да Србија није врећа за ударање и да је Србија спремна да штити себе и своје националне интересе када су они угрожени и када је нападнута. Свако ко жели да се игра ватром то мора да зна. Ако неко хоће да седне са нама да решавамо проблеме, имаће партнера у нама, али ако неко хоће да се иживљава над нашим народом, мора бити свестан да му то неће проћи“, поручио је шеф српске дипломатије.
Министар Селаковић је нагласио да Србија чврсто подржава територијални интегритет и Украјине и Молдавије и навео да Молдавија није увела санкције Русији, а да истовремено постоји притисак на Србију да то уради, те да се ту види политика двоструких аршина на коју смо, нажалост, навикли.
Шеф српске дипломатије је рекао да ако неко нама промовише територијални интегритет и суверенитет као врховни принцип међународног права, онда мора да зна да је тај принцип почео пре 23 године да се игнорише, а да је пре 14 године озбиљно прекршен у Србији.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News