HomeSerbiaСелаковић присуствовао инаугурацији новог председника Колумбије

Селаковић присуствовао инаугурацији новог председника Колумбије

У том погледу, нагласио је да је ово била прилика и да на маргинама разговара са неколико министара спољних послова, али и другим високим званицницима латиноамеричких држава.

“Парагвај подржава Србију по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета и наш је доследни сарадник у међународним организацијама”, истакао је Селаковић. “Боравак у Боготи и инаугурација председника Колумбије били су прилика да са онима који нас подржавају афирмишемо наш став по питању које је за нас од највишег националног и политичког значаја, дакле питању КиМ, али и да оне, који су признавачи, упознамо са нашим аргументима и изразимо спремност за развој сарадње у свим другим областима”, рекао је шеф српске дипломатије.
Посебно је издвојио то што је Бразил 2022/23. године нестална чланица Савета безбедности УН, нагласивши да на седницама о раду УНМИК-а та земља чврсто подржава наше позиције.
Један од саговорника шефа српске дипломатије био је и потпредседник Републике Ел Салвадор Феликс Уљоа, којег је у садржајном разговору замолио да размотри наше позиције и став по питању КиМ.
Селаковић је подсетио и на јучерашњи веома добар разговор који је имао са министром спољних послова Колумбије Алваром Лејвом Дураном.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, у својству специјалног изасланика председника Србије, присуствовао је данас у Боготи инаугурацији новог председника Колумбије Густава Франсиска Петра Уреге.
Према речима министра, Србија и Парагвај имају бројне потенцијале за сарадњу, а следеће године наше земље обележавају 140 година успостављања дипломатских односа, те је и позвао парагвајског министра да посети Србију.
Шеф српске дипломатије имао је, током боравка у Боготи, и састанак са министром спољних послова Бразила Карлосом Албером Франком Франсом.
“Бразил је наш најважнији партнер у Латинској Америци, обим трговинске размене је највећи када су у питању земље овог делa света, а договорили смо и размену посета економских делегација, као и започињање редовних политичких консултација два министарства спољних послова”, казао је Селаковић.
Шеф српске дипломатије указао је и да је Колубија четврта по снази латиноамеричка земља, како по броју становника, тако и по економским параметрима, поручивши да је то земља са којом Србија може да развија бројне потенцијале свеобухватне сарадње.
Селаковић је јутрос разговарао са министром спољних послова Парагваја Хулијом Сесаром Ариолом.
Министар Селаковић наредна два дана боравиће у званичној посети Костарики, где ће се састати са министром спољних послова и бројним званичницима те земље. Након Костарике, шеф српске дипломатије посету земљама Латинске Америке завршава у Венецуели.
Министар Селаковић новом колумбијском председнику пренео је личне честитке председника Вучића, а он је, како је навео министар, изразио жељу да се што скорије сретне са нашим председником.
Селаковић је истакао да је инаугурација један од најпосећенијих догађаја у овом делу света, навевши да јој присуствују председници Парагваја, Еквадора, Костарике, Доминиканске Републике, али и министри спољних послова других латиноамеричких и карипских земаља.
“То је држава која је веома заинтересована да разија сарадњу са Србијом у области безбедности, спорта и пољопривреде”, издвојио је Селаковић и пренео да је потпредседник Уљоа изразио жељу да у што скоријем периоду посети Србију.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News