HomeSerbiaСелаковић примио делегацију амбасадора земаља Квинте и Норвешке при НАТО

Селаковић примио делегацију амбасадора земаља Квинте и Норвешке при НАТО

Министар Селаковић је истакао да Србија, као војно неутрална земља, жели да настави да унапређује партнерску сарадњу са НАТО, будући да је очување мира и стабилности у региону од заједничког интереса.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је данас амбасадоре САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије и Норвешке при НАТО у Бриселу.
Србија, како је додао, своју чврсту опредељеност за стабилност у региону и мирно решавање свих отворених питања потврђује, између осталог, и кроз иницијативу „Отворени Балкан“, преко које економском сарадњом земаља у региону превазилазимо политичке несугласице. Састанку су присуствовали и амбасадори САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије и Норвешке у Србији као и специјални изаланик Норвешке за западни Балкан.
Селаковић је упозорио на образац деловања Приштине, која повлачи једностране потезе на штету српског народа на Косову и Метохији, чиме дестабилизује ситуацију на терену, истовремено одбијајући да спроведе обавезе које је преузела Бриселским споразумом.
Шеф српске дипломатије посебно се осврнуо на ситуацију на Косову и Метохији, поновивши опредељеност Београда за дијалог под окриљем ЕУ и постизање компромисних и одрживих решења.
Селаковић је саговорнике упознао са политичком и безбедносном ситуацијом у региону, истакавши да Србија остаје чврст и поуздан стуб мира и стабилности на западном Балкану.
Нагласивши значај ангажовања КФОР-а, у оквиру мандата који му је поверен Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, Селаковић је упозорио да би свака наредна провокација Приштине могла да изазове несагледиве последице.
Министар је упознао амбасадоре и са положајем српског народа на КиМ и серијом међуетничких инцидената против Срба, истакавши синоћни напад Албанаца и рањавање двојице Срба у Бабином Мосту.
Саговорници су разговарали и о актуелној ситуацији у региону западног Балкана, као и о геополитичким последицама рата у Украјини.

Source

Stay Connected
251FansLike
420FollowersFollow
Must Read
Related News