HomeSerbiaСелаковић: Придике из Хрватске чиста аутопројекција

Селаковић: Придике из Хрватске чиста аутопројекција

Осврћући се на коментар Грлић-Радмана да се Србија није суочила са прошлошћу, Селаковић је констатовао да то говори представник државе у којој се на централним градским трговима постројавају црнокошуљаши, у којој је одомаћен усташки поздрав „за дом спремни“, у којој се десетине улица и тргова зове по усташким идеолозима и злочинцима.

„Је л нам то придике о поштовању права националних мањина држе они код којих ни неколико сати не може да опстане ћирилицом исписана табла са називом установе“, упитао је Селаковић.
Селаковић је у обраћању новинарима навео да хрватско министарство изгледа поседује неку врсту инструмента којим мери нечију искреност, јер имали смо прилику да слушамо придику о томе како намера председника Александра Вучића да оде у Јасеновац није искрена. Како је истакао, никада нико у Србији није мерио искреност разлога посете хрватских званичника који су ненајављено долазили у нашу земљу.
Према његовим речима, када би Срби у Хрватској могли да уживају једну петину права која уживају припадници хрватске националне мањине у Србији, ми бисмо били пресрећни.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић данас је констатовао да је шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман изговорио низ неистина образлажући разлоге због којих су хрватске власти председнику Србије забраниле да посети Јасеновац како би се поклонио жртвама тог логора смрти.
„Треба ли од њих да учимо како се суочава са прошлошћу? Не. Ми смо ти који се свакој жртви поклоне, који су у стању да санкционишу и припаднике нашег народа који су чинили злочине, јер нисмо неко ко ће приписивати колективну одговорност. Ако неко очекује да ћемо да седимо и ћутимо и слушамо разноразне глупости, неистине и измишљотине, тај се грдно преварио“, казао је Селаковић.
„Је л то нама неко пребацује одговорност да ми нисмо хтели или нећемо да се сазна судбина несталих, ми који показујемо да смо томе посвећени“, запитао је Селаковић.
„Нисте имали ниједног председника Србије који је најмање у периоду од 30 година тамо отишао. Овде имате председника републике који жели да приватно оде тамо, значи забрањује му се да оде у Јасеновац. Где то стоји да не може да буде приватног карактера посета највећем српском стратишту на свету? Ако имате ситуације да се председнику Србије то забрањује, чему остали да се надају“, казао је Селаковић.
Шеф српске дипломатије још једном је цитирао реченицу из хрватске ноте упућене нашем министарству да посета високом представника стране државе Јасеновцу не може бити приватног карактера, и објаснио да то значи да потомци јасеновачких жртава тамо не могу да оду приватно.
Селаковић је истакао да потомци жртава управо не желе да присуствују манифестацијама у Јасеновцу иза којих стоји хрватска влада зато што не виде искреност у томе.
Коментаришући то што се Грлић-Радман позвао на нерешено питање несталих, Селаковић је запитао колики проценат несталих су припадници српског народа.
„То вам говори неко ко подиже споменике правоснажно осуђеним лицима за тероризам од стране држава чланица ЕУ, као што је подигнут споменик Миру Барешићу који је убио амбасадора Владимира Роловића“, казао је Селаковић.
Он је подсетио да су сумње хрватског политичког врха у разлоге председника Вучића, који је потомак јасеновачке жртве, „чиста аутопројекција“, и да је оно што чини хрватско министарство иностраних послова исто као да некоме тражите службену најаву за одлазак на гробље.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News