HomeSerbiaСелаковић: Нови почетак давно започетих односа Србије и Есватинија

Селаковић: Нови почетак давно започетих односа Србије и Есватинија

“Знам многе младе у мојој земљи који би све дали да студирају у Србији. Ваша земља је прелепа, а програм нам омогућава да упознамо различите културе”, рекла је она.

Иако је првобитно планирала да се по завршетку студија врати у своју земљу ипак ће размотрити могућност да остане у Београду јер је, како каже, то сјајан град у којем живе предивни људи.
„Уверени смо да ће ова нова ера у нашем пријатељству за последицу имати јачање нашег пријатељства. Иако смо захвални на ономе што је већ учињено, свесни смо да има још могућности за садржајну сарадњу“, рекла је шефица дипломатије Есватинија. Након што су обишли Музеј дипломатије, имали су прилику да разговарају министром спољних послова Николом Селаковићем и министарком спољних послова и међународне сарадње Есватинија Тулисилом Дладле, која борави у званичној посети Београду.
Према њеним речима, било је крајње време да се дуготрајни братски односи две државе додатно учврсте.
„Краљевина Есватини и Република Србија имају дуге билатералне односе који сежу у време СФРЈ. Везе наших држава су одувек почивале на узајамној подршци, солидарности и разумевању, и дивимо се начину на који је Србија пригрлила наслеђе Југославије када је реч о Африци“, рекла је министарка Дладла.
Програм стипендирања страних студената “Свет у Србији” добар је зато што уједињује људе и пружа прилику да упознајемо различите културе, кажу студенти из Краљевине Есватини који се кроз тај програм школују у нашој земљи, а који су данас посетили Министарство спољних послова.
У разговору је, како је додао, било речи и о модалитетима за унапређење сарадње у разним областима, као што су пољопривреда, спорт и туризам.
“Волим разна места културе, Калемегдан, волим места која показују историјски део Србије, то је за мене фасцинантно”, рекао је он. Посебну захвалност изразила је због стипендија студентима у оквиру програма „Свет у Србији“, констатујући да ће образовани млади људи осигурати будућност Есватинију.
“Иако нисмо из истих земаља, ми смо исти људи”, нагласио је Чабалала и додао да планира да по завршетку студија остане у Београду.
Шефица дипломатије Есватинија захвалила је на топлом и срдачном дочеку, и навела да и студенти из те земље свакодневно у Србији наилазе на топао пријем.
Селаковић је посебно истакао да су студенти из Есватинија, који у Србији бораве у оквиру програма „Свет у Србији“, међу најбољим страним студентима на нашим универзитетима, додавши да ће им, по окончању студија, бити омогућено да обављају стручну праксу у српским државним органима, предузећима и институтима.
Додао је да претпоставља да студентима из Есватинија српски језик није лак, али и поручио да ће сваким учењем новог језика постати богатији људи.
Министар Селаковић је подсетио да су наши односи значајно дужи, будући да је некадашња Југославија била један од главних протагониста антиколонијалне борбе за ослобођење и еманципацију братских народа Африке.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са шефицом дипломатије Краљевине Есватини Тулисилом Дладлом.
Такође, министарка је пренела захвалност владе Краљевине Есватини на помоћи у храни коју је Србија доставила током пандемије Ковида 19.
Он је за Тањуг рекао да му се веома допада српска престоница, а посебно културно-историјске знаменитости наше земље.
“Поносни смо што вас имамо све овде”, рекао је Селаковић и истакао да српски народ воли афрички народ.
„То пријатељство је јачало током година нашег активног учешћа у раду Покрета несврстаних земаља, а од овог данашњег тренутка, који смо обележили потписивањем пет веома значајних докумената, показали смо опредељеност за јачање наших односа у будућности“, казао је Селаковић.
„Ово је само један нови почетак наших давно започетих односа и те односе ћемо градити и у њих улагати тако да они и Србији и Есватинију буду на корист и понос“, рекао је Селаковић.
Селаковић је посету оценио као историјску, јер је у 32 дугој историји дипломатских односа две земље ово прва званична посета шефа дипломатије Есватинија Србији.
“Београд је сјајан, Калемегдан посебно и волим што сам овде. Посетила сам и тржни центар ”Делта сити” и могу рећи да имате савршене молове какве нисам видела у мојој земљи”, додала је ова двадесетогодишња студенткиња из Есватинија.
Министарство је посетило 18 студената којима је Селаковић поручио да искористе шансу што студирају у Београду и да своје родитеље и домовину учине поносним.
Селаковић угостио студенте из Есватинија
 
Такође, министар омладине и спорта Вања Удовичић потписао је са министарком Тулисилом Дладлом Меморандум о разумевању о сарадњи у области омладине и спорта.
Министар Селаковић и министарка Дладла данас су потписали низ докумената – Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Есватини о културно-просветној сарадњи; Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Есватини о узајамном укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша; Споразум о сарадњи у области пољопривреде и  Меморандум о разумевању о сарадњи у области протокола.
Његова колегиница, која студира Медицински факултет, каже да је овај програм божанствен и да цени то што има прилику да студира у Београду.
За програм “Свет у Србији” каже да је добар јер, како истиче, уједињује људе.
Међу студентима из Есватинија је и Рудолф Чабалала који на Факултету организационих наука, а који је у Београд дошао у јануару 2020. године.
Министарство спољних послова Србије отворило је данас своја врата за студенте из Есватинија који се школују у Београду, а након што им је уприличен обилазак Музеја дипломатије, обратили су им се министар Селаковић и министарка Дладла.
Србију и Есватини, како је рекао, тек чека период интензивније сарадње, што подразумева и посете на високом и највишем нивоу, подсећајући да постоји позив председника Александра Вучића краљу Mсватију Трећем да посети Србију.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News