HomeSerbiaСелаковић и Сијарто: Односи Србије и Мађарске без преседана у нашој модерној...

Селаковић и Сијарто: Односи Србије и Мађарске без преседана у нашој модерној историји

„Користим и ову прилику да драгом пријатељу Сијарту захвалим и на његовом личном ангажману по питању охрабривања мађарских инвеститора да долазе у Србију, да овде улажу свој капитал и тако доприносе нашем економском расту и развоју. Мађарска је заузела четврто место као наш најважнији трговински партнер“, навео је Селаковић.

То је, како је објаснио, последица повећане цене енергената, али и досадашњих озбиљних инвестиција Мађарске у Србију. Селаковић је на конференцији за новинаре после церемоније потписивања рекао да су односи две државе без преседана у нашој модерној историји, за шта велику заслугу имају председник Александар Вучић и председник владе Виктор Орбан, који су својим личним односом пријатељства, а као двојица озбиљних државника, успели да односе Србије и Мађарске и српског и мађарског народа изведу на пут јаког пријатељства.
Према његовим речима, данас половина гаса који Мађарска добија долази из Србије и то је још један од одличних резултата сарадње.
Шеф српске дипломатије захвалио је министру Сијарту и премијеру Орбану на томе што подржавају наш европски пут и на порукама да, из перспективе Мађарске, Србија треба одмах да постане чланица ЕУ.
Министар Сијарто изразио је задовољство због чињенице да Мађарска и Србија свакога дана исписују нова поглавља пријатељства, што се огледа и у готово удвострученој трговинској размени у првој половини ове године.
Сијарто се осврнуо и на илегалне миграције, које ће, како је оценио, бити све озбиљнија претња због чињенице да ће у деловима света услед сукоба у Украјини наступити несташица хране.
Министар Селаковић је изразио задовољство због потписаног споразума, који ће, како је рекао, доприносити смањењу гужви на граничним прелазима, али који је и значајан из перспективе изградње брзе пруге која ће повезати Београд и Будимпешту.
„Наш највећи подухват свих времена је модернизација железничке пруге и у Мађарској ће почети радови од 1. августа, што значи да ћемо морати да отворимо нови гранични прелаз за железнички саобраћај“, рекао је Сијарто.
Селаковић је додао да је са мађарским колегом данас био у прилици да разговара и о унапређењу економске сарадње, наставку ангажовања на инфраструктурним пројектима, регионалној сарадњи и глобалним питањима. Министар спољних послова Србије Никола Селаковић и министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто потписали су данас у Суботици споразум између Владе Србије и Владе Мађарске којим се регулише гранична контрола у друмском, железничком и водном саобраћају.
Како је додао, након прошле године, у којој је забележена трговинска размена између Србије и Мађарске од око 2,3 милијарде евра, ове године у првих пет месеци размена је већ достигла око 1,8 милијарди евра.
„Нећемо дозволити улазак ниједном илегалном мигранту на територију Мађарске и не треба да покушавају ни да долазе у Србију јер неће имати могућности да наставе свој пут преко Мађарске. Ми ћемо Србији помоћи да заштити своју границу“, рекао је Сијарто.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News