HomeSerbiaРеаговање министра спољних послова Србије Николе Селаковића

Реаговање министра спољних послова Србије Николе Селаковића

Србија, штитећи свој суверенитет и територијални интегритет, штити и међународно право, а они који су признали самопроглашену независност такозваног „Косова“ прекршили су међународно право и повредили територијални интегритет Србије. То што на ову чињеницу не подсећамо свакога дана не значи да се колебамо, већ да желимо да градимо мостове и са онима који по овом питању имају другачији став.

То што је Србија одлучила да не проблематизује ово питање у односима са Словенијом, са којом желимо да имамо партнерске, стабилне и обострано корисне односе, не значи да одобравамо и да ћемо икада одобравати позицију Словеније када је реч о нашој јужној покрајини. 
Управо такав став Србије повећао је и наставља да повећава број држава које не признају тзв. „Косово“, већ Србију у њеним међународно признатим границама у оквиру којих је и чланица УН.
Уколико смо се сложили да се не слажемо по овом, за Словенију споредном, а за Србију кључном државном и националном питању, онда је потребно показати и мало дипломатског такта и не дирати Србију тамо где је најосетљивија.
Не оспоравамо Словенији право да заузима став по било којем спољнополитичком питању и да то питање третира као свој државни интерес, али, исто тако, Словенија не би смела да ускраћује Србији право да штити сопствене државне и националне интересе. Свакако не би требало да потенцира да је њен државни интерес оспоравање државних интереса Србије.
Ако је нешто апсурдно, онда је то становиште да Словенија има већи и легитимнији интерес на Косову и Метохији него Србија, чија је Косово и Метохија аутономна покрајина, а на основу порука које ових дана долазе из Љубљане могао би се стећи утисак да неки тамошњи политички чиниоци тако мисле.
То је минимум пристојности који мора да покаже неко ко жели да негује партнерске односе са Србијом.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News