HomeSerbiaПРИТИСЦИ НА СРБИЈУ НИКАД НИСУ БИЛИ ЈАЧИ ОД 1999. ГОДИНЕ! Интервју Ивице...

ПРИТИСЦИ НА СРБИЈУ НИКАД НИСУ БИЛИ ЈАЧИ ОД 1999. ГОДИНЕ! Интервју Ивице Дачића по повратку у Министарство спољних послова

Је ли у СПС било незадовољних што нису добили министарско место?

Следеће недеље истиче рок који је косовски премијер Аљбин Курти дао за замену српских регистарских таблица, из Приштине тврде да неће бити одлагања упркос захтевима Запада… Како тумачите то што Курти не услишава молбе високих западних званичника да одложи рок за замену таблица? Да ли вас плаши могућност да може доћи до ескалација и неког новог погрома Срба с Космета?
– Најважније би било да мировни преговори почну што пре и да рат стане, то је много важније него где ће они да се воде и ко ће да буде домаћин или посредник. То што се и Београд помиње као место за разговоре о миру само значи да Србија ужива поштовање за свој однос према рату у Украјини. А тај однос је принципијелан и дубоко искрен јер се ради о сукобу два народа који су нам међу најближима и тешко је рећи колико смо несрећни што је до рата уопште и дошло. Углавном, ако буде искрене жеље обе стране да се о миру разговара у Београду, нећемо имати ништа против. Србија ничим није допринела да избије рат, али може да допринесе да се дође до мира.
– По ко зна који пут гледамо исту игру коју диктира Приштина – ако не буде како они траже, биће насиља. То је једина политика коју имају, било да у влади седи Курти, Харадинај, Тачи, било ко. Нека то с њима расправе они који су им увек дозвољавали такво деструктивно понашање. Имају на столу предлог Запада за одлагање пререгистрације, то је разуман предлог, зато што отклања могућност за ескалацију, води смиривању и разговору, а то очигледно није оно што Куртију одговара. У сваком случају, ми водимо рачуна да наши сународници буду безбедни и да се не излажу никаквом ризику колико је год могуће када у Приштини имате једну агресивну екипу на власти. То је за нас централно питање и ми ћемо, као и до сада, максимално да се посветимо заштити Срба на Косову и Метохији.
Ко вам је први честитао на поновном избору за министра?
– Видео сам и њихове прогнозе од пре десет година да ће Вучић и Дачић да признају Косово, само што нису. И шта да кажем таквим прогнозерима? Они и многи други уопште не слушају, а и Вучић и ја непрестано говоримо оно што стварно мислимо и што знамо да је најбоље за Србију. Питање санкција Русији није од јуче, то је тема још од 2014, када је Запад увео прве санкције Русији. И све време говоримо нашу јасну позицију – нећемо да уводимо санкције зато што смо ми једини у Европи који су били под санкцијама, и то искуство не желимо ниједном народу. Наравно, притисци су сада много јачи, а ми им поново отворено говоримо да ћемо сами да донесемо одлуку, мерећи искључиво наш и ничији други интерес. Ево, осам месеци нисмо увели санкције Русији зато што добро знамо да оне нису у нашем интересу. Ако наши интереси, наша економија и наша политичка стабилност буду угрожени на било који начин, ми ћемо размотрити другачије одлуке, али то ће бити само наше одлуке и никакав притисак ту не помаже.
Да ли мислите да би могло доћи до нових повлачења признања независности Косова?
Јесте ли ви уопште оптимиста да ће у скорије време – неки помињу наредну годину – доћи до решења за косовски чвор? Видимо да су и ЕУ и Америка више него икад ангажоване на овом питању…
– У СПС ствари не иду тако, ми нисмо као неке друге странке у којима су избијале тешке свађе, напуштања странке, па и цепања зато што су неки били незадовољни јер нису добили нешто што су очекивали. Код нас сви добро знају да нису само места у влади или у парламенту важна да наша партија буде успешна. Сви су важни за успех и свако доприноси том успеху. Исто тако добро се зна да ниједна позиција није заувек закуцана и да само од сталног рада зависи да ли ће неко бити на локалној, државној или партијској функцији, ни од чега другог.
О ПОТЕНЦИЈАЛНИМ МИРОВНИМ ПРЕГОВОРИМА ЛИДЕРА РУСИЈЕ И УКРАЈИНЕ
– Борићемо се да до тога не дође, боримо се с тим већ и сад, јер притисци нису од јуче. Не сећам се да су били јачи још од 1999, а ви знате да дуго памтим. Морамо стално да разговарамо с партнерима у Европи и уопште на Западу, и ми то и радимо. Председник Вучић је непрестано у тим разговорима, ја ћу се сада на томе више ангажовати као министар спољних послова. И сви они добро разумеју нашу позицију, а она је врло специфична зато што једино нама није једноставно да било коме уведемо санкције. Ја сам сигуран да ћемо ту да нађемо заједнички језик и разумевање, неће бити лако, није ни сад, али морамо да штитимо интересе Србије свом снагом.
Немамо ништа против да Путин и Зеленски разговарају у Београду
– Још од првих разговора с Приштином у оквиру дијалога под посредством ЕУ, а ја сам водио те разговоре заједно с председником Вучићем, научио сам да није баш много мудро да се буде оптимиста. Научили су ме ови из Приштине, јер одатле све ове године долазе опструкције, блокаде, уцене, прекиди дијалога, никада тако нешто није дошло с наше стране. Ви сте у праву, Америка и ЕУ су много ангажованије него раније, и то је добро, нама то одговара, зато што и ми не желимо да ствари стоје у месту, а да се за то време врши насиље над незаштићеним Србима на Косову и Метохији. Али нећемо да дозволимо да брзо буде и кусо, то никако када су наши интереси у питању. Хоћемо компромис, договор и поштовање свега што се договори, зато што је то једини начин да добијемо мир и стабилност, да знамо да имамо договор Срба и Албанаца који ће трајати дуго и за следеће генерације. Имамо за то прилику, али имамо и огромну одговорност да заштитимо нашу државу и наш народ. Сигуран сам да смо то до сада успешно радили и да ћемо у томе да истрајемо.
Шта ако ЕУ крене са економским притисцима и претњама, попут укидања грантова, повлачења инвеститора?
Извор/Фото: Курир/Милош Мишков, Бета
Добар је осећај вратити се у Министарство спољних послова, као кад се с пута вратите кући. Моји сарадници у министарству су ме срдачно дочекали, ми се добро познајемо јер смо сарађивали годинама. Сигуран сам да ћемо опет бити на стази победа, као што је била борба за повлачење признања Косова, да Косово не уђе у Интерпол и Унеско, борба да се тема Јасеновца врати где јој је место. Имамо много посла пред собом, али имамо и много мотива и добре енергије да га обавимо на најбољи начин, у корист Србије, каже у интервјуу за Курир министар спољних послова и лидер СПС Ивица Дачић.
– Пошто смо Александар Вучић и ја председници партија, одмах након договора о влади он ми је, логично, и први честитао. Он и Ана Брнабић. Вучић ме је и предложио за ово министарско место и јако сам захвалан на поверењу које сам добио да обављам овако важну функцију.
Да ли су покушаји Србије да спречи чланство Косова у Савету Европе осуђени на неуспех ако имамо у виду ко је све стао иза приштинске власти?
Да ли мислите да Србија може и даље да одолева притисцима да уведе санкције Русији? Видели сте оцене и прогнозе неких западних медија и аналитичара да би увођење санкција могло да буде задатак за ову владу…
– Ја сам се већ од првог дана по повратку у Министарство спољних послова дохватио баш тог питања, зато што је и то део укупних притисака који се врше на Србију. Нисмо у повољној позицији, то није тајна, зато што за пријем нових чланица у Савет Европе не треба сагласност свих, него две трећине садашњих чланица. С друге стране, лобирање Приштине да уђе у ову организацију траје дуго, већ годинама, и ми смо до сада уложили огроман напор да се то не деси. Радићемо и даље на томе, пуном снагом, и према Савету Европе и према свим чланицама, зато што добро знамо да би пријем Косова био опасан преседан и тежак ударац за ову организацију. Увек им јасно говоримо да би отварањем врата Косову отворили врата ко зна још којој сепаратистичкој територији да и она сутра тражи чланство у Савету Европе.
Да ли би, као што се у неким теоријама помињало, Београд могао да буде место мировних преговора руског и украјинског председника Владимира Путина и Володимира Зеленског?
– Не само да је то могуће него је и реално. Под условом да Приштина прекрши Вашингтонски споразум и почне поново да тражи пријем у међународне организације. Није ово никаква претња, ми само тражимо да се поштује оно што је већ договорено. А ако се не поштује, знаћемо да одговоримо.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News