HomeSerbiaПраг: Српска делегација на конференцији „ЕУ – западни Балкан: Економски форум паметних...

Праг: Српска делегација на конференцији „ЕУ – западни Балкан: Економски форум паметних градова“

Градоначелници и амбасадор су се сагласили да локалне самоуправе морају бити агилније у тражењу потенцијалних нових партнера да би, заједно са српским компанијама и са локалним самоуправама, подигле међутрговинску размену између две државе на виши ниво од 1,5 милијарди евра, што је рекорд остварен прошле године.

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Берислав Векић учествовао је на конференцији „ЕУ – западни Балкан: Економски форум паметних градова“, која се одржава у Прагу у организацији Владе Чешке Републике, председавајуће Савету ЕУ, чешког Министарства иностраних послова и Министарства индустрије и трговине.
Српску делегацију чинили су градоначелници и представници Београда, Ниша, Крагујевца, Лесковца, Ужица, Новог Пазара, Ваљева, Пирота и Крушевца.
За њих је тим поводом у Амбасади Србије организован пријем.
У разговору са градоначелницима, амбасадор Векић је указао на велике могућности будуће економске сарадње са Чешком Републиком и нових инвестиција чешких компанија у Србији.
Главне теме конференције биле су: економска повезаност земаља западног Балкана на пољу Зелене агенде и дигитализације, политика ЕУ према западном Балкану и финансијски алати за имплементацију паметних градова, локалне стратегије развоја паметних градова – добри примери, иницијатива и пројекти који подржавају решавања паметних градова на западном Балкану.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News