HomeSerbiaППВ и МСП Дачић са шефом Делегације ЕУ у Србији

ППВ и МСП Дачић са шефом Делегације ЕУ у Србији

На почетку састанка, амбасадор Жиофре честитао је првом потпредседнику Владе и министру спољних послова ступање на нову дужност.

На састанку је изражена обострана спремност за даљим корацима у реформском процесу, као и наставак политичког дијалога Србије и ЕУ.
Амбасадор Жиофре је такође охрабрио Србију да настави активно да ради на регионалној сарадњи и добросуседским односима, укључујући и на решавању отворених билатералних питања са суседима. Он је такође истакао конструктивну улогу Србије у управљању миграцијама и поздравио одлуку Србије да усклади визни режим Србије са ЕУ за државе које за Унију представљају безбедносни ризик или ризик од ирегуларних миграција. Такође се захвалио Србији на значајном доприносу војним мисијама ЕУ широм света.
Имајући у виду значај партнерства Србије и ЕУ, предложио је и интензивирање промоције позитивних и обострано корисних пројеката и активности у јавности и медијима.
Министар Ивица Дачић похвалио је досадашњу сарадњу Србије и Делегације ЕУ у Београду и изразио наду да ће се она наставити у истом духу, те подвукао да чланство Републике Србије у Европској Унији остаје приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење.
Амбасадор Жиофре је потврдио посвећеност ЕУ у погледу заједничке амбиције да Србија постане чланица Уније. „У контексту руске агресије на Украјину, усклађивање спољне политике, укључујући рестриктивне мере, је од посебног значаја. Желимо да рачунамо на Србију као партнера који је у потпуности ангажован у одбрани мира на континенту, као и наше заједничке безбедности и просперитета“, истакао је он.
Шеф српске дипломатије изразио је захвалност због подршке коју као регион добијамо од ЕУ, што је од непроцењивог значаја за спровођење реформи на европском путу, као и захвалност за најављену директну помоћ Србији у износу од 165 милиона евра намењену превазилажењу енергетске кризе.
Пренео је да је Србија спремна да настави са активностима на спречавању илегалних миграција, као и даљем усаглашавању са ЕУ по питању визне политике.
Када је реч о ситуацији у јужној српској покрајини, саговорници су се сагласили да све напоре треба усмерити на наставак дијалога, будући да је разговор једини прави пут за решавање отворених питања, као и за постизање одрживог договора.
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поновио је да је Министарство спољних послова спремно и отворено за сарадњу по свим питањима од обостраног интереса, уз подршку и координацију са Министарством за европске интеграције Србије.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Београду амбасадором Емануелеом Жиофреом.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News