HomeSerbiaПомоћник министра Владимир Марић у званичној посети Мексику

Помоћник министра Владимир Марић у званичној посети Мексику

Такође, током боравка у Мексику, помоћник министра Владимир Марић имао је кратак сусрет са Франсиском Фавелом, потпредседником Посланичке групе пријатељства Србије и Мексика у Представничком дому мексичког Парламента. У пријатељском разговору указано је на значај парламентарне дипломатије у контексту развоја укупних билатералних односа две земље.

Помоћник министра спољних послова за билатералну сарадњу Владимир Марић боравио је у Мексику ради одржавања Шестих билатералних политичких консултација Министарства спољних послова Србије и Секретаријата за спољне послове Мексика. Са мексичке стране, политичке консултације је водила подсекретарка за спољне послове Мексика, Кармен Морено Тоскано. На састанку са подсекретаром за Латинску Америку и Карибе Секретаријата спољних послова Мексика Максимилијаном Рејес Суњигом, саговорници су се међусобно информисали о ситуацији у региону Балкана, као и Централне Америке и размењена су мишљења о темама од глобалног значаја.
Посебно је истакнута сарадња у области економије и трговине, у ком контексту су разматране могућности њеног продубљивања и диверсификације. 
На састанку су разматрани најважнији аспекти билатералних односа две земље, а у срдачном и пријатељском разговору, констатовано је да има простора за даље унапређење сарадње у свим областима од заједничког интереса.
Истакнута је важност одржавања континуитета у политичком дијалогу између две земље и размењени су званични позиви за реализацију посета на високом нивоу у наредном периоду. Марић се сусрео и са Фернандом Руис Уартеом, генералним директором Мексичког пословног савета за спољну трговину, инвестиције и технологије (COMCE) са којим је нагласио значај повезивања привредних субјеката две земље и разматрао конкретне модалитете сарадње привредника Србије и Мексика.
Саговорници су размотрили могућности унапређења сарадње пре свега у области пољопривреде, науке и технологије, трговине, туризма, ИТ, истакавши значај размене искустава у области подршке дијаспори. 
Током боравка у Мексику, помоћник министра за билатералну сарадњу Владимир Марић се сусрео и са министром пољопривреде Мексика Виктором Виљалобос Арамбулом, са којим је разговарао о постојећој сарадњи две земље, али и о могућностима даљег развоја сарадње у области  агроиндустрије.

Source

Stay Connected
246FansLike
146FollowersFollow
Must Read
Related News