HomeSerbiaОтворен Самит Контакт групе Покрета несврстаних у Бакуу, учествује министар Дачић

Отворен Самит Контакт групе Покрета несврстаних у Бакуу, учествује министар Дачић

Он је изразио најдубље саучешће породицама погинулих.  Алијев је подсетио да је Азербејџан успоставио посебан фонд за донације најрањивијим групама земаља у Афирци, али и острвским државама у развоју.  „Као друга највећа међународна институција после УН, Покрет несврстаних земаља би требало да игра видљивију и ефикаснију улогу у међународној арени и активно учествује у преобликовању новог светског поретка“, рекао је Алијев.  Он је захвалио земљама Покрета несврстаних на чврстом ставу да подржавају, како је рекао, праведну позицију Азербејџана и не дозвољавају да “једностране и пристрасне антиазербејџанске изјаве прођу у Савету безбедности УН и 2022. и 2022.године”. 

Председник 77. Генералне скупштине УН Чаба Короши истакао је да је пандемија показала значај солидарности, не само унутар држава, већ и шире.  “Ковид нас је подсетио колико су и даље важне принципи из Бандунга”, рекао је Короши и поручио да треба тражити иновативна решења у вези са пандемијом која ће свет учинити безбеднијим.  Короши је указао потребу за “новом нормалношћу” која се заснива на науци, дигитализацији, иновацијама и новим технологијама, додајући да је ту кључ да се направи инклузивније друштво.
Извор: Танјуг
На Самиту Контакт групе је прочитана и порука генералног секретара УН Антонија Гутереша, који је оценио да се у 21.веку повећава значај Покрета несврстаних земаља у смислу мултилатерализма. “Пандемија је погодила све. У свету је умрло 6,5 милиона људи, а неједнакост је порасла. Истовремено, пандемија је имала велики утицај на незапосленост. Жене и млади су постали незапослени. Пандемија је имала поражавајући ефекат”, навео је Гутереш.  Он је истакао да се мора интервенисати у глобалном систему управљања уколико је циљ да мере опоравка од пандемије буду делотворне. 
Директор Светске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус рекао је у видео поруци да се пандемија завршава и да сада свака земља треба да учини оно што је неопходно како би се припремила за евентуелне будуће пандемије и опоравила од последица ковида 19.  Он је захвалио Азербејџану на председавању Покретом несврстаних, али и указао да све земље могу да уче из колективних напора земаља чланица. 
У Бакуу је званично отворен Самит Покрета несврстаних, у формату Контакт групе, на коме ће говорити и шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Скуп, посвећен борби против корона вируса, отворио је председник Азербејџана Илхам Алијев који је позвао присутне да минутом ћутања одају пошту страдалима у земљотресу у Турској и Сирији.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News