HomeSerbiaОд фебруара нашим грађанима широм света омогућено да постану еГрађани и користе...

Од фебруара нашим грађанима широм света омогућено да постану еГрађани и користе услуге Портала еУправа

Грађани који желе да користе услуге еУправе могу да након активације апликације Consent ID и креирања налога, постану еГрађани. То им пружа могућност да у сваком тренутку, путем мобилног телефона или таблета, обаве преко 500 процедура везаних за најважнија животна дешавања, да у неколико кликова на Порталу еИД обезбеде себи потпис у клауду а потписују документа онлајн, да измире порез на имовину, поднесу захтев за издавање извода из матичних књига, добију га у електронском облику и др.

Захваљујући потписаним протоколима, дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије широм света постају регистрационо тело Канцеларије за ИТ и еУправу тако да сви наши грађани у дијаспори који поседују важећи биометријски документ (личну карту или пасош) могу у дипломатско-конзуларним представништвима постати еГрађани.
Само једним одласком у најближе дипломатско-конзуларно представништво добијају се параметри за активацију мобилне апликације ConsentID потпуно бесплатно и тиме се омогућава приступ свим услугама еУправе.
Истовремено, Протокол о сарадњи између Министарства спољних послова и Канцеларије за информационе технологије а еУправу су потписали в. д. генералног секретара МСП Сузана Бошковић-Продановић и в. д. директора Канцеларије Милан Латиновић.
Данас су први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и министар информисања а телекомуникација Михаило Јовановић потписали Протокол о сарадњи између Министарства спољних послова и Министарства информисања и телекомуникација.
Дипломатско-конзуларна представништва почињу са издавањем параметара за електронску идентификацију 1 . фебруара 2023. године.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News