HomeSerbiaМинистар Селаковић присуствовао свечаној инаугурацији председника Анголе

Министар Селаковић присуствовао свечаној инаугурацији председника Анголе

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић присуствовао је данас, у својству специјалног изасланика председника Србије, инаугурацији председника Анголе Жоаа Мануела Гонсалвеша Лоуренса, и имао прилику да се на маргинама свечаности састане са званичницима више афричких држава.

Многе земље чије је лидере срео у Луанди, како је истакао, имају студенте у Београду, у оквиру програма Свет у Србији, и наша земља ће и наредне године угостити готово 350 нових стипендиста, највише из држава Африке, где су земље које су традиционално оријентисане ка сарадњи са Србијом и подржавају је у борби за Косово и Метохију.  
Према његовим речима, увек је част представљати Србију, али је додатни разлог за понос када представљате земљу која је препозната као неко ко не одустаје од борбе за боље сутра и ко је спреман да са пријатељима подели онолико добра колико има.  Министар Селаковић је на маргинама свечаности имао низ билатералних сусрета, између осталих са председником Гвинеје Бисао, председником Намибије, новоизабраним председником Зимбабвеа, председницом владе и министром спољних послова Габона, министром одбране Мозамбика, а многима од присутних државника пренео је поздраве председника Србије и његову жељу да их што пре угостимо у Београду.
Шеф српске дипломатије пренео је председнику Жоау Лоуренсу личне честитке и поздраве председника Србије Александра Вучића, као и жеље за успех и благостање Анголе.
„Ово је била још једна прилика да се уверимо колико је Србија данас, управо захваљујући озбиљном руковођењу државом и озбиљно спроведеним реформама, препозната као модел за опоравак, пример државе која сопственим снагама и мудрим руковођењем може да реши проблеме који су изгледали нерешиво“, казао је Селаковић.
Догађај је, како је рекао Селаковић, окупио велики број високих званичника држава Африке и био је прилика да се у билатералним сусретима афирмише посвећеност Србије развоју свеобухватне сарадње са традиционалним пријатељима са афричког континента.
Селаковић је изјавио да му је част што је био на свечаној инаугурацији председника Жоаа Лоуренса, који је реизабран на ту функцију, иначе осведоченог пријатеља Србије који своју посвећеност нашој земљи потврдио и кроз подршку сарадњи на нивоу министарстава две државе.

Source

Stay Connected
251FansLike
420FollowersFollow
Must Read
Related News