HomeSerbiaМинистар Селаковић другог дана у Њујорку разговарао са 27 шефова дипломатија

Министар Селаковић другог дана у Њујорку разговарао са 27 шефова дипломатија

Шеф српске дипломатије је био позван и да учествује на скупу „Млади министри спољних послова“, чији је домаћин био министар Пакистана. О својим искуствима на челу националних дипломатија, али и улози успешних политичара нове генерације у креирању мирољубивих и стабилних геополитичких односа, говорило је десет министара. 

Ти разговори су били прилика за изношење конкретних предлога за унапређење билатералне сарадње, као и за размену информација и ставова о највећим међународним изазовима данашњице, као што су криза у снабдевању храном и енергентима. 
На скупу су, осим министра спољних послова Србије и домаћина из Пакистана, учествовали представници Мађарске, Чешке, Катара, Канаде, Лихтенштајна, Литваније, Панаме …   Шеф српске дипломатије имао је у једном дану краће или дуже сусрете са чак 27 министара спољних послова, током којих су дотакнуте теме из области билатералне сарадње, али и актуелне геополитичке теме. 
Током овог динамичног дана у Њујорку потписана су још два међународна споразума – о сарадњи у области спорта са Кувајтом и сарадњи у области пољопривреде са Сенегалом.  
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је, у оквиру активности током другог дана учешћа на 77. заседању Генералне скупштине УН, имао велики број сусрета на маргинама тог значајног мултилатералног догађаја.
Једна од доминантних тема и у јучерашњим разговорима била је ситуација на Косову и Метохији и настојање Србије да се, у складу са међународним правом, мирним и политичким средствима, избори за заштиту својих државних и националних интереса. 
Селаковић је имао дуже билатералне састанке са министрима спољних послова Свете Лусије, Малте, Јерменије, Сенегала, Сомалије, Кувајта, Грузије, Лаоса и Костарике.  
Други радни дан у Њујорку министар Селаковић завршио је трилатералном радном вечером са шефовима дипломатија Грчке и Кипра.

Source

Stay Connected
251FansLike
420FollowersFollow
Must Read
Related News