HomeSerbiaМинистар Дачић честитао Међународни дан људских права

Министар Дачић честитао Међународни дан људских права

Честитам нашим грађанима Међународни дан људских права, као дан у којем цео свет слави једну од највећих тековина модерног доба и као дан када треба да се подсетимо да је заштита људских права дужност сваког од нас, сваког дана у години,” наводи се у честитки министра Дачића.

Република Србија је дубоко посвећена заштити и промоцији људских права, као једном од темеља нашег друштва, опредељеног да живи у атмосфери толеранције и солидарности.
Институционална заштита људских права у Србији је на највишем нивоу, сматрамо их недељивим и универзалним. Све док и један наш грађанин осећа да му је угрожено било које људско право, постоји обавеза друштва и државе да та права бескомпромисно штити.
Посебну пажњу придајемо сузбијању вршњачког насиља, као великом проблему савременог света, који нажалост није мимоишао ни Србију.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић честитао је Међународни дан људских права и још једном упозорио на тешка кршења људских права Срба на Косову и Метохији.
Наш здравствени систем и систем социјалне заштите, засновани су на друштвеној бризи и солидарности са људима којима је потребна помоћ. То су наши витални системи, којима ћемо се убудуће још више посветити, јер се кроз њихов рад најбоље испољава наш заједнички осећај бриге и пажње према старијима, болеснима и социјално угроженим.
Србија је друштво у којем се нарочита пажња придаје афирмацији права жена, нарочито заштити од насиља према њима и оштром супротстављању насиљу у породици до његовог потпуног искорењивања. Наша деца имају пуну заштиту целог друштва, државних институција, нашег васпитног и образовног система, како би одрастала у окружењу толеранције и пажње и тако стасали у одговорне и племените људе.
Нарочито смо посвећени афирмацији и заштити права на различитост, у сваком смислу, као темељу модерног, толерантног и напредног друштва. Разлике су наше богатство, а не наш хендикеп, разлике су огроман друштвени ресурс који сви заједно морамо да негујемо као темељ нашег заједничког напретка кроз толеранцију.
Светска заједница није се супротставила овом тешком и дуготрајном насиљу над Србима на Косову и Метохији у мери у којој је била дужна, и то на данашњи Међународни дан људских права остаје тамна мрља на њеној савести.
“Међународни дан људских права, 10. децембар, и ове године, нажалост, обележавамо у амбијенту у којем се тешко крше основна људска права Срба на Косову и Метохији. Наш народ на Косову и Метохији већ четврт века живи у атмосфери страха од прогона и насиља. Србима су систематски ускраћена многа основна људска права, гарантована Повељом УН и другим темељним међународним документима, укључујући право на слободу кретања, на слободно изражавање воље на изборима, право на имовину, економски развој, па чак и право на живот.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News