HomeSerbiaМИНИСТАР ДАЧИЋ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ НА ХЕПИ ТВ: Београд је пружио руку...

МИНИСТАР ДАЧИЋ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ НА ХЕПИ ТВ: Београд је пружио руку Загребу!

Извор/Фото: Хепи ТВ

Министар Дачић је уочи Божића посетио Загреб ради дипломатског отопљавања односа са Хрватском.
-У договору са Пупавцем искористили смо традиционални Божићни пријем СНВ у Загребу. Колико то има ефекта, још увек не знам. Ми смо се понели веома одговорно у смислу порука које смо послали. Поред свих међусобних разлика, морамо да се договарамо око питања која се тичу садашњости и будућности и да ствари око прошлости решавамо на најбољи могући начин. Ту је питање шта ко жели. Потребно је да се тражи заједнички интерес. Нажалост, нисам оптимиста. После пријема разговарао сам и са хрватским министром да њима у свему томе фали контекст. Требало би да обухватамо све оно што тишти нас, Први светски рат, Други светски рат, Олују, ако желимо да радимо на томе, морамо да радимо на превазилажењу тих препрека. Ми смо пружили први руку и видећемо како ће се даље одвијати – поручио је министар.
О значају потписивања споразума са америчким амбасадором Кристофером Хилом, министар Дачић је рекао:
Министар Дачић је рекао да је ових дана доживљавао разне осуде и добијао поруке у којима се оптужује да својим одласком у Источно Сарајево  руши територијални интегритет Босне и Херцегове.
Министар Дачић путује данас у Источно Сарајево на прославу Дана Републике Српске.
– Орлић и Вучевић су јуче били у Бањалуци, а данас ћу са неким министрима бити у Источном Сарајеву. Ако Бог да срешћу се са Додиком. Наша активност је усмерена на национални и државни интерес.
Дачић је најавио да нас чекају драматична времена. О доласку Шолеа, Стјуарта Пича, Ескобара и Лајчека, министар је рекао:
– Споразум са Хилом је мало другачији и ми се трудимо да имамо споразуме о сарадњи значајног броја министарстава у свету. Ово је министарство које рађа дипломатску службу а која ће учествовати у вођењу државе у наредном периоду. То је администрација која би требало да остане. Овим смо хтели да покажемо да Србија не сарађује само са руским министарством спољних послова. Са Стејт департментом нисмо до сада имали развијене односе у том погледу. Потребно је да размењујемо искуства. Направили смо договор да по један наш дипломата буде годину дана у Стејт департменту, то је оно што је врло корисно за земљу – рекао је министар Дачић.
– Њихове посете нису неочекиване. И председник Вучић је најављивао њихов долазак. Они ће наставити разговоре и свако ће имати своју агенду. У четвртак долази саветник Стејт департмента Дерек Шоле. Долази а британски изасланик Стјуарт Пич. Не знамо када ће доћи уз Лајчака и Ескобара један изасланик из Париза, један из Берлина и шта су њихове теме.   До сада су се они углавном бавили „гашењем пожара“.   Улога тог квартета јесте да буду креатори новог споразума до којег не можемо никако да дођемо од свакодневног гашења пожара – поручио је министар Дачић.
Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић био је гост у јутарњем програму на Хепи телевизији.
– Не знам зашто би то било усмерено против БиХ. Да будемо начисто, Република Српска није само творевина нашег народа. То је и Дејтонска творевина, уставна творевина. То није измислила Република Српска нити неко у Београду, Бањалуци или на Палама. То је нетачно. То је био једини начин да БиХ опстане као држава. Она се темељила на a few равноправна народа и ентитета. Зашто је формиран један ентитет, а нису још два, то је већ неко друго питање. У Европи се сви сада позивају на разне споразуме, а споразуми који се односе на српски народ проглашавани су за грешку. Ако је Република Српска дефинисана као равноправна, у чему она може да угрози територијални интегртитет БиХ? БиХ није само бошњачка творевина. То је заједничка творевина и нема никаквог разлога да се негативно тумачи – поручио је Дачић.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News