HomeSerbiaМинистар Дачић уручио Тесла дипломатске пасоше америчким студентима

Министар Дачић уручио Тесла дипломатске пасоше америчким студентима

Рид Бен и Кајла Џун ће снимити спот са колегама из Студентског центра изврсности Машинског факултета из тимова “Друмска стрела” и “Беоавиа”, који производе студентску Фомулу 1 и израђују дронове и ракете.

Циљ обележавања “Теслине године Теслиног народа” је промоција достигнућа Николе Тесле, америчког иноватора српског порекла и српске научне дијаспоре, као и јачање односа Срба и Американаца – Теслиног народа, пошто је био амерички проналазач српског порекла.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић уручио је, у склопу обележавања “Теслине године Теслиног народа”, два Тесла дипломатска пасоша у Музеју српске дипломатије, у фоајеу Николе Тесле, где се налази и Кабинет нобеловца Иве Андрића.
Министар Дачић је Тесла дипломатске пасоше уручио Риду Бену а Кајли Џун, првим Американцима, припадницима Теслиног народа – са Принстон и Колумбија Универзитета. Ови Фулбрајтови стипендисти у оквиру посете Европи бораве у Београду а Лондону, на Универзитету Кембриџ, након што су обавили стажирање у Белој кући.
Министар Дачић је, на иницијативу српске научне дијаспоре, 12. јануара, на дан када је Тесла 1895. године на Нијагариним водопадима пустио у погон прву хидроцентралу на планети и осветлио човечанство, прогласио “Теслину годину Теслиног народа”, а поводом осам деценија културе сећања на Николу Теслу (1943-2023), који је уградио себе у темеље модерне технолошке цивилизације.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић уручио је, у склопу обележавања “Теслине године Теслиног народа”, два Тесла дипломатска пасоша у Музеју српске дипломатије, у фоајеу Николе Тесле, где се налази а Кабинет нобеловца Иве Андрића
Први именовани амбасадор„Теслине године Теслиног народа“ је Давид Вујић, последњи из групе српских инжењера Сербо seven мисије Аполо11 НАСА свемирске агенције и почасни председник Тесла научне фондације из САД, затим Дејан Илић, чувени иноватор са 680 регистрованих патената, легенда Холивуда и амбасадор Фудбалског савеза Србије Ден Тана, америчка пијанисткиња српског порекла Марина Арсенијевић, композитор и аутор Теслине рапсодије за Теслин народ, те чувена британска продуценткиња српског порекла Габријела Тана из Лондона и многи други, чија ће имена бити објављивана током Теслине године.
Тесла дипломатске пасоше примили су и директор Студентског центра за изврсност Богдан Чарапић и шеф студенског тима  „Беоавиа“ Давид Цветковић.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News