HomeSerbiaМинистар Дачић са шефицом дипломатије Немачке на маргинама Министарског састанка ОЕБС

Министар Дачић са шефицом дипломатије Немачке на маргинама Министарског састанка ОЕБС

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са министарком спољних послова Савезне Републике Немачке Аналеном Бербок на маргинама Министарског састанка ОЕБС у Лођу.

Саговорници су сложили да треба наставити не само политички дијалог, већ развој свеобухватне сарадње, укључујући и економску сарадњу. Министар Дачић напоменуо је да је Немачка најзначајнији економски партнер Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду, као и да немачке компаније у Србији тренутно запошљавају око 78. 1000 радника.
Када је реч о регионалним питањима, министар Дачић је изразио наду да ће Немачка имати избалансирани приступ и конструктивну подршку дијалогу Београда и Приштине, са тежиштем на примени постојећих договора, а пре свега, формирању ЗСО, као и да је неопходно избегавати једностране потезе а не пружати подршку неразумним захтевима Приштине (нпр. чланство у Савету Европе а ЕУ) који су у супротности са договореним оквиром за постизање решења.
Када је реч о осталим облицима сарадње, два министра су истакла да постоји велики простор за додатно унапређивање сарадње на плану енергетске диверсификације, у области заштитне животне средине а климатских промена.
Шеф српске дипломатије истакао је да се Србија залаже да висок ниво политичког дијалога, остварен у претходном периоду, буде настављен и интензивиран, као и да ускоро дође до размене посета министара спољних послова.
Министар Дачић истакао је захвалност Србије за подршку Владе Немачке интензивирању наших европских интеграција а региона.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News