HomeSerbiaКишињев: Интервју амбасадора Томашевића за портал „НОИ.MД“

Кишињев: Интервју амбасадора Томашевића за портал „НОИ.MД“

Одговарајући на питања у вези са политиком војне неутралности коју води Република Србија, у контексту чињенице да је окружена земљама које су чланице НАТО, као и цене коју је потребно да плати за очување своје независности и слободе,  амбасадор Томашевић је нагласио да је војна неутралност у сваком смислу најскупљи и најтежи избор, али је и највиши степен самосталности и одговорности према својим грађанима коју једна држава може да пружи. Неутралност долази услед сигурности у снагу и способност сопствених оружаних снага, али и историјских околности и дубоке свесности и самосвесности, те геостратешке позиције на којој се Србија налази. Ипак, у спољнополитичком смислу Србија јесте опредељена и тежи да што пре постане чланица ЕУ, којој припада географски, историјски, идеолошки и култоролошки. Он је додао да Србија настоји да живи у миру са својим суседима ма којем војном савезу они припадали, негујући све оно што суседе спаја, а не раздваја.

Говорећи о односима између Србије и Молдавије, Томашевић је истакао да Србија и Молдавија имају традиционално добре и пријатељске односе, које карактеришу приципијелност у поштовању  међународног права и територијалне целовитости двеју земаља, које се увек међусобно подржавају у међународним организацијама.
 
„Постоје многе области у којима имамо потенцијал за унапређење сарадње, а посебан простор се пружа у области економске сарадње. Вредност и обим робне размене свакако нису на адекватном нивоу и тежимо да их повећамо, као и да подстакнемо директна улагања на обе стране“, указао је Томашевић.
„Као и увек, дух молдавског главног града и гостопримство домаћина доприносе да се осећам као да сам код куће. Веома сам задовољан, имајући у виду да сам имао прилику да реализујем сусрете са председницом Молдавије Мајом Санду, премијерком Наталијом Гаврлицом, председником Парламента Игором Гросуом, председником Привредне и индустријске коморе Серђуом Хареом, ректором Државног универзитета у Кишињеву Игором Шаровим, као и колегама из Министарства иностраних пословаи европских интеграција Републике Молдавије. Сигуран сам да ћемо у будућем периоду реализовати бројне заједничке пројекте, а поменућу само један од њих у области културе, а то је промоција у Кишињеву преведених приповетки на румунски језик српског нобеловца Иве Андрића, у издању молдавске издавачке куће Картиер“.
Амбасадор Србије је рекао да се неколико билатералних споразума налази у фази усаглашавања и да се очекује да, након што буду окончане интерне процедуре, они буду потписани приликом једне од наредних посета. Међу њима су Споразум о полицијској сарадњи  и Споразум о међусобној промоцији и заштити инвестиција, који ће свакако допринети да се обогати регулативни оквир и значајно унапреди сарадња у овим важним областима.
На констатацију новинара да грађани Молдавије све чешће бирају Србију као туристичку дестинацију, амбасадор је рекао да је Србија пуна природних лепота. Планине, реке, језера, као и бројни фестивали широм земље доприносе да туристи пронађу савршен спој гостопримства, предивних крајолика, забаве, спорта, али и културних садржаја који обогаћују туристичку понуду. Добра инфраструктура доприноси бољој повезаности и доступности садржаја широм земље, док искуства у вези са српском гастрономском понудом посебно привлаче нове, али и бројне туристе који су већ посетили Србију, да се поново врате.
Такође је истакао да ће са великим задовољством пружити пуну подршку организовању промотивних догађаја посвећених туристичким потенцијалима Србије и Молдавије који би могли да буду организовани у најкраћем периоду, а који би потенцијално били пропраћени и адекватним промоцијама добрих вина којима се две земље могу са поносом похвалити.
У интервјуу за молдавски портал „НОИ.MД“, након недавне посете Кишињеву, амбасадор Републике Србије у Румунији Стефан Томашевић истакао је приоритетне области српско- молдавске сарадње.
Подвукао је да је српски народ  слободарски народ, који је за одбрану тог врховног идеала много пута кроз своју историју плаћао скупу цену. „Генерације Срба одрастале су уз хероје из свог непосредног окружења који су се борили кроз векове не само за слободу Србије, већ и читаве Европе“. Он је подсетио да је само у Првом светском рату Србија изгубила трећину становништва.
Говорећи о резултатима своје посете Кишињеву, амбасадор Томашевић је нагласио да је сигуран да ће резултати врло брзо доћи и да ће се манифестовати кроз унапређење свих облика билатералне сарадње. Од политичке, која подразумева повећање броја посета на високом и највишем нивоу, развој секторске сарадње и бројне нове споразуме, преко парламентарне, са разменама посета посланика из редова посланичких група пријатељства али и председника парламената, до културне, образовне, научне, економске и спортске сарадње.
„Национално јединство је кључно када се суочавате са опасностима и главна одлика српског народа је што је увек сложан када се суочава са великим изазовима и претњама, попут оних које угрожавају независност, целовитост и слободу наше земље“, додао је амбасадор.
 
Такође, амбасадор је током посете покренуо и иницијативу да прву следећу посету на високом или највишем нивоу прати бизнис форум који ће омогућити директно повезивање произвођача, привредника и повезивање два тржишта.
Амбасадор је додао да је једна од тема током његове посете била и промоција туристичких потенцијала Србије и Молдавије са циљем повећања броја посета, што, поред бољег упознавања два народа и две земље, омогућава и повезивање привредника и отвара шансе за нове облике пословања.
„Братском молдавском народу желим здравље, да остану увек ведрог духа са много љубави према својој отаџбини, али и старим и искреним пријатељима, европску будућност и просперитет, који ће их определити да са својим породицама остану у својој земљи, како би је надаље развијали“, пожелео је Томашевић грађанима Молдавије.
„Приликом недавне посете Молдавији, имао сам састанак са председником Привредне и индустријске коморе Молдавије Серђуом Хареом и том приликом заједнички смо подстакли одржавање састанка наше две коморе после дужег периода, иновацију важећег Протокола о сарадњи, али и учешће привредних делегација на сајмовима у Србији и Молдавији“, рекао је Томашевић.
„Приликом недавне посете Молдавији, имао сам састанак са председником Привредне и индустријске коморе Молдавије Серђуом Хареом и том приликом заједнички смо подстакли одржавање састанка наше две коморе после дужег периода, иновацију важећег Протокола о сарадњи, али и учешће привредних делегација на сајмовима у Србији и Молдавији“, рекао је Томашевић.

Source

Stay Connected
246FansLike
145FollowersFollow
Must Read
Related News