- Advertisement -
HomeSerbiaИсторијска посета министра спољних послова Србије Костарики

Историјска посета министра спољних послова Србије Костарики

Такође, министар Селаковић и ресорни костарикански званичници потписали су Меморандум о сарадњи у области пољопривреде и Меморандум о разумевању у области спорта.

Шеф српске дипломатије истакао је да је посета Костарики и централни састанак са костариканским колегом била прилика да, након више од 46 година, буду потписани одређени меморандуми и споразуми између наше две земље. Министар Селаковић изразио је задовољсто што се током посете срео са неколико истакнутих функционера ове централноамеричке републике. Поред састанка са министром спољних послова и вера Костарике Арнолдом Тиноком, Селаковић је имао одвојене сусрете са министром спољне трговине, министром пољопривреде и сточарства, као и са министром енергетике и заштите животне средине.
“Ово је била прилика да разговарамо о разликама у нашим погледима на то питање, али и да укажемо на посвећеност Београда тражењу мирног, компромисног, обострано проихватљивог и одрживог решења за питање наше јужне покрајине Косова и Метохије”, нагласио је Селаковић.
“Имајући у виду да је ово је била прва посета министра спољних послова Србије, а да смо у последњих 20 година имали две посете министара спољних послова Костарике Србији, добили смо уверавање да ћемо у што скоријем периоду бити у прилици да угостимо министра Тинока у Београду, како бисмо наставили наш новоуспостављени политички дијалог, али и да трагамо за свим могућностима за успoстављање јачих економских веза између Србије и Костарике”, рекао је министар Селаковић.
Шеф српске дипломатије подсетио је да је Костарика међу првима у свету признала тзв. независност наше јужне покрајине, али је истакао да је ово била прва прилика да се у њиховој престоници разговара о питању Косова и Метохије.
Селаковић је указао да је Костарика по површини нешто мања од централне Србије и да са 5,2 милиона становника има годишњи БДП од преко 100 милијарди долара. Посебно је напоменуо да у областима пољопривреде, заштите животне средине и модерних технологија можемо да остваримо изузетну озбиљну размену искустава.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је обележавање 140 година успостављања дипломатских односа Србије и Костарике била одлична прилика за прву, историјску посету једног министра спољних послова Србије Сан Хозеу.
Селаковић и Тиноко потписали су Заједничку декларацију о проглашењу новог датума успостављања дипломатских односа Србије и Костарике, којим је усаглашен 27. октобар 1882. за дан започињања билатералних односа две државе, као и два меморандума о разумевању два министарства спољних послова – о успостављању механизма политичких консултација и о сарадњи дипломатских академија.

Source

Stay Connected
251FansLike
424FollowersFollow
Must Read
Related News