HomeSerbiaИзјава ППВ и МСП поводом писања Ројтерс о извозу наоружања и војне...

Изјава ППВ и МСП поводом писања Ројтерс о извозу наоружања и војне опреме у Украјину

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић демантује наводе о наводном извозу наоружања и војне опреме у Украјину, које је објавила британска агенција “Ројтерс”, а пренели поједини домаћи медији.

Министар Дачић је изјавио да Република Србија, поштујући унутрашње и међународне правне акте, не извози наоружање и војну опрему ни у једну државу уколико би тиме омогућила избијање или наставак оружаних сукоба, угрозила очување регионалног мира и безбедности или угрозила своје одбрамбене интересе. 
Указао је да се дозволе за извоз наоружања и војне опреме Републике Србије издају искључиво купцима са Сертификатом крајњег корисника, у којем, између осталог, стоји клаузула да крајњи корисник не може реекспортовати НВО без сагласности надлежних институција Републике Србије.
Нагласио је да се Република Србија придржава своје политике војне неутралности и спроводи Закључке Савета за националну безбедност из фебруара прошле године. 
Шеф српске дипломатије је још једном подвукао да од почетка руске инвазије на Украјину из Републике Србије није извезено оружје ни једној од страна у сукобу.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News