HomeSerbiaЖенева: Јачање привредне и инвестиционе сарадње Србије и Швајцарске

Женева: Јачање привредне и инвестиционе сарадње Србије и Швајцарске

Амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић захвалио је директору Женевске коморе за привреду, индустрију и услуге Винсенту Субилији и председнику Швајцарско-српске привредне коморе Мају Мићовићу на позиву и могућности да на скупу, који је био посвећен Србији као земљи у фокусу за швајцарске привреднике, изнесе оцене о билатерланим односима две државе, као и најважније податке о економским резултатима наше земље.

Указао је да су привреда и грађани у Србији добили укупну помоћ државе од 8,8 милијарди евра за ублажавање економских последица изазваних глобалном вирусном пандемијом, при чему је јавни дуг на нивоу од 52% БДП остао знатно испод Мастрихтских критеријума.
Амбасадор Брадић је указао да су робна и размена услуга у протекле две године забележили раст од 16,3 % (2021.), тј. 5,4% (2020.), упркос пандемијским ограничењима, те да је волумен у трговинској размени у минилој години достигао укупно 1,3 милијарде евра.
Нагласио је да ће српска привреда – после рекордног раста у минулој години од 7,5% – наставити у овој и наредној години да расте значајним стопама, као и да је настављен тренд у привлачењу страних директних инвестиција, које су 2021. године износиле 3,9 млрд. евра. Истакавши да је стратешки спољно-политички циљ Србије пуноправно чланство у ЕУ, уз убрзање неопходних друштвених реформских процеса, као и истовремено јачање стабилности и сарадње са земљама у региону, Брадић је закључио да је у протеклих нешто мање од три године остварен и значајан напредак у оквиру иницјативе „Отворени Балкан“.
Манифестацији су присуствовали и шеф Сталне мисије Републике Србије при УН у Женеви амбасадор Дејан Златановић, као и први секретар Амбасаде Бојан Стојановић.
Брадић је оценио да су билатерални односи стабилни, динамични, свобухватни и веома добри – како на политичком плану, тако и у области привреде, науке и технике, дуалном образовању, енергетици, као и на другим пољима.
Представници Швајцарско-српске привредне коморе (ССЦГ) и Женевске коморе за привреду, индустрију и услуге (ЦЦГФ) потписали су Меморандум о разумевању између те две институције.
Представници неколико швајцарских фирми – који се баве производњом хране, намештаја, као и ИК услугама у Србији – изнели су своја искуства и разлоге због којих су Србију изабрали за седиште пословних активности.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News