HomeSerbiaДоследна узајамна подршка Србије и Кипра кључним питањима од националног интереса

Доследна узајамна подршка Србије и Кипра кључним питањима од националног интереса

„Недавна одлука ЕУ да отвори приступне преговоре за Северну Македонију и Албанију је позитиван корак. Радујемо се брзом напретку у приступним преговорима земаља региона, укључујући, наравно и Србију“, истакао је Касулидис, додавши и да ЕУ мора да буде убедљивија да земље региона треба да буду део Уније.

Селаковић је, на конференцији за новинаре након састанка, поручио да је разговор са кипарским колегом потврдио традиционално пријатељство, блискост и солидарност наших народа, као и међусобну одлучност да наши односи у будућности буду још бољи и садржајнији. „Србија и Република Кипар опредељене су за продубљивање сарадње и проширење дијалога у свим областима, као и за доследну и принципијелну узајамну подршку у кључним питањима од државног и националног интереса“, истакао је Селаковић, уједно подсетивши да је његова прва билатерална посета по преузимању дужности министра спољних послова била управо Кипру.
„Желим да охрабрим пословну заједницу Кипра да инвестира у Србији, чији је привредни раст међу највећим у Европи и која гарантује сигурност улагања и бројне погодности страним инвеститорима“, казао је министар, нагласивши и да смо заинтересовани да са Кипром радимо на јачању сарадње у области енергетике.
Шеф српске дипломатије посебно је захвалио Кипру на подршци коју пружа територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије, као питању од нашег прворазредног националног интереса, нарочито на разумевању које та земља показује за тежак положај Срба и неалбанског становништва на КиМ.
Такође, шеф српске дипломатије навео је да је разговарано о одржавању треће заједничке седнице две владе, следећем трилатералном састанку формата Србија-Кипар-Грчка, али и о повезивању дијаспора Србије и Кипра, и у том смислу, изразио задовољство што је финализован договор о деташирању једног српског дипломате у Амбасаду Србије у Никозији, који ће бити у сталној комуникацији са Комесаријатом за дијаспору Кипар ради обуке и преношења знања и искустава кипарске стране.
„Током данашњих разговора било је речи и о напорима које Србија улаже како би се дошло до компромисног, а тиме и одрживог, трајног решења за питање Косова и Метохије“, казао је Селаковић, напоменувши да сваки унилетерализам није прихватљив и не доприноси постизању компромисног и одрживог решења.
Говорећи о економској сарадњи, Селаковић је подвукао да је Србија је заинтересована за њено проширење и продубљивање, изневши податак да је од јануара до маја ове године обим економско-трговинске размене повећан за 30,3 процената.
Министар спољних послова Републике Кипар Јанис Касулидис казао је да је данашњи састанак доказ одличног дијалога две земље, као и заједничке посвећености даљем учвршћивању наших односа.
„Дозволите ми да изразим нашу захвалност за принципијелну позицију Србије када је реч о кипарском питању“, истакао је Касулидис, истовремено преневши и јасан став Кипра по питању непризнавања тзв. Косова.
Такође, Касулидис је навео да је министра Селаковића информисао о најновијим дешавањима у вези са мировним процесом на Кипру.
Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Никозији са министром спољних послова Кипра Јанисом Касулидисом.
„Република Србија пружа пуну и безрезервну подршку настојањима Кипра да реши своје најзначајније национално питање, у циљу очувања територијалног интегритета и суверенитета. Сматрамо да би се свеобухватно решење за територијални спор требало наћи на основу релевантних резолуција УН и договора две стране“, рекао је Селаковић, додавши да се са министром Касулидисом сагласио да је потребно учинити све да се очува и учврсти стабилност западног Балкана и Источног Медитерана. „Желео бих да захвалим на топлом гостопримству, са жељом да се у предстојећем периоду и ми нађемо у улози домаћина и да у Београду угостимо уваженог министра Јаниса Касулидиса”, закључио је своје обраћање министар Селаковић.
Кипарском министар је рекао да је разговарано о ситуацији на Балкану, додавши да је политички моменат јако осетљив и минимално је потребно да се „регион запали“, што су и показали јучерашњи инциденти у Косовској Митровици.
Министар је посебно нагласио да нам је за наставак активности на плану нормализације односа Београда и Приштине, драгоцена подршка земаља које се залажу за поштовање међународног права.
Истакао је да је њихова жеља да се криза реши дипломатским путем, као и да ово још једном потврђује да су европске интеграције једини начин да се обезбеди дугорочна стабилност и просперитет региона.
Министар је пренео нашу захвалност Кипру на доследној и континуираној подршци процесу приступања Србије ЕУ, што је, како је поновио, у врху спољнополитичких приоритета наше земље.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News