HomeSerbiaДачић: Неопходна обнова политике проширења ЕУ

Дачић: Неопходна обнова политике проширења ЕУ

Он је упозорио ЕУ да можемо да дођемо до тренутка када то неће бити важно, јер тренутно већина грађана не жели да уђе у ЕУ, што се у Србији први пут десило.

Додао је да Отворени Балкан није споран, али да није замена за ЕУ, те да ЕУ може бити обједињујући фактор на западном Балкану, али имајући у виду постојећу ситуацију, како је рекао, нико у ЕУ не може да гарантује ништа.
Он је додао да то не умањује нашу љубав ка ЕУ.
Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је неопходно ревитализовати политику проширења ЕУ идејом да неко треба да постане члан на основу критеријума који су постављени.
Навео је пример Македоније која је променила име због европске перспективе, па се ништа није десило и појавио се нови услов.
На Балканском форуму у Будимпешти, где је говорио на Министарском панелу, Дачић је нагласио да сада имамо кризу критеријума за улазак у ЕУ.
Извор: Танјуг
“Ја не знам да ли ћемо ми дочекати да будемо чланови ЕУ. О којој перспективи говоримо, када знамо да у француско-немачком предлогу, иако се зна колико је тежак и болан и за Београд и за Приштину, стоји само једна реченица да отвара европску перспективу. Па, реците да је то бар у 21. веку”, истакао је Дачић и подсетио и да је француски председник рекао да не треба примати чланице. 
Подсетио је и да је он пре 10 година потписао Бриселски споразум и да се много тога из њега није испунило.
“Као да сам потписао салвету у овом ресторану”, констатовао је Дачић.
“Ако имате ову динамику као ми око отварања и затварања поглавља. Па погледајте, турски преговарач који је започео преговоре са ЕУ вероватно је већ умро. Надам се да ћу ја бити боље среће, пошто сам ја започео преговоре”, поручио је Дачић. 
Дачић је захвалио Мађарској на њеној подршци Србији на европском путу.
“Свесни смо унутрашње прекомпозиције ЕУ у овом тренутку, али она је дала обећање да ће следећа чланица доћи са западног Балкана. Чули смо много прича да смо високо на лествици приоритета, али је очигледан замор. Државе ЕУ се питају да ли би нови чланови допринели јачању ЕУ, а ми се питамо да ли правно усклађивање са  ЕУ има смисла, ако напредовање стоји и не зависи од критеријума који су постављени као прави”, поручио је Дачић.
Он је нагласио да је прошло 20 година од самита ЕУ у Солуну, када су први пут стигла обећања о евроинтeграцијама западног Балкана.

Source

Stay Connected
248FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News