HomeSerbiaДачић: Желимо политички договор за отворена питања

Дачић: Желимо политички договор за отворена питања

Он је подсетио да када је недавно разговарао са Сијартом, он му је рекао да Мађарска пре постизања договора неће подржати пријем у СЕ, као и да претпоставља да исто важи за ЕУ.

Наглашава да док се не постигне политичко решење апсолутно је неприхватљив пријем Косова у СЕ, јер се ту примају само државе.
Он је на конференцији са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом у Будимпешти, рекао да Србија сматра да питање КиМ може само компромисом да се реши и да је веома осетљива на то да се приступа у складу са политиком двоструких стандарда када се ради о територијалном интегритету.
Дачић је подсетио да је 2013. године он потписао Бриселски споразум, као и да девет година он није спроведен.
“Када кажете да имамо у Стразбуру Генералну скупштину СЕ, па онда кажете по тачки one Украјина и кршење територијалног интегритета у Украјини а кажете да због тога Русија треба да се осуди и уведу санкције Русији. А друга тачка је пријем Косова у СЕ, па то није логично и није ни нормално и то је за нас неприхватљиво”, рекао је Дачић.
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија чврсто опредељена да се сачувају мир и стабилност на Косову и Метохији, као и да жели политички договор за сва отворена питања.
“То је статусно питање које треба да дође после постизања договора”, рекао је он.
Извор/Фото: Танјуг/МСП
Он је подсетио да су некадашњу СФРЈ чиниле Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Хрватска, БИХ и Словенија, а да Србија има две провинције односно покрајине.
“Друго, како да се прими у ЕУ када постоји пет земаља које га нису признале”, рекао је Дачић.
“Вама Мађарима је јасно шта је Војводина, е то је исто и Косово. По уставним правима како је неко могао да прогласи независност Косова без сагласности Београда, па није могао. То је илегално. Неко може то да прихвати и не мора. У овом тренутку 106 држава у свету од 193 не признају Косово. Косово може да рачуна на 84 гласа највише у Генералној скупштини УН”, рекао је Дачић.
“Или је територијални интегритет принцип или није, не може у једном случају да се буде за то, а у другом да се каже другачије. Ми када говоримо о томе мислимо да сви то знају, али можда у Европи то не знају, али можда их и не занима да је Југославија била федеративна држава састављена од шест федералних јединица и тих шест је добило право да направе своје државе”, рекао је Дачић.
“Да се направи ЗСО и сада Курти каже да му не пада на памет да спроведе то. Како да говорите о следећим корацима ако не желите да спороведете шта је неко потписао, а ЕУ гарантовала. Друго, тада је речено да нема доласка РОСУ где живе само Срби – чему служе хапшења Срба, рањавање српске деце на Бадњи дан. То су разлози зашто је Србија тражила да се војска распореди да помогне у осигурању безбедности. Ако за тим нема потребе одговорност је на Кфору”, рекао је Дачић.
Он је истакао да питање Косова није решено, али да двоструки стандарди нису у реду.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News