- Advertisement -
HomeSerbiaВише од 20 сусрета са шефовима дипломатија на маргинама 77. заседања ГС...

Више од 20 сусрета са шефовима дипломатија на маргинама 77. заседања ГС УН

Селаковић је, као и у претходна три дана, имао веома густ распоред и сусрео се са више од 20 шефова дипломатија и имао веома садржајан разговор са специјалним представником за „Алијансу цивилизација“ Мигелом Анхелом Моратиносом.

Селаковић је, такође, био позван да учествује на радном ручку у оквиру Централно-европске иницијативе, на којем је учествовало више министара спољних послова.
Незаобилазна тема у свим разговорима била је ситуација на Косову и Метохији, а саговорници су са великом пажњом саслушали аргументацију министра Селаковића када је реч о међународно-правним основама на којима Србија заснива одбрану свог територијалног интегритета и суверенитета.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић одржао је данас, на маргинама 77. заседања Генералне скупштине УН, низ билатералних састанака са министрима спољних послова земаља из свих делова света. Са многим саговорницима покренуте су конкретне иницијативе за унапређење билатералне сарадње, а потписано је и више споразума: о сарадњи у пољопривреди са Кабо Вердеом, о правној помоћи у грађанским стварима и ваздушном саобраћају са Бразилом и о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша са Таџикистаном.
Међу данашњим саговорницима министра Селаковића била је премијерка и министарка спољних послова Самое Фиаме Наоми Мата’афа, висока званичница државе са којом Србија још нема дипломатске односе, и која је исказала интересовање за успостављање сарадње са нашом земљом.
Данас, као и претходних дана, једна од главних тема у контактима шефова дипломатија била је ситуација у свету, посебно криза у снабдевању храном и енергентима, а министар Селаковић поделио је са многим саговорницима искуства у суочавању са тим изазовима.

Source

Stay Connected
251FansLike
423FollowersFollow
Must Read
Related News