- Advertisement -
HomeSerbiaВашингтон: Амбасадор Ђурић на обележавању мисије ,,Халијард“

Вашингтон: Амбасадор Ђурић на обележавању мисије ,,Халијард“

Говорећи о посебној улози српске војске и српског народа у Другом светском рату, Ђурић је указао да су вредности и слободарски принципи за које су се наши преци тада борили раме уз раме са америчким савезницима исти они који и данас везују оружане снаге наших двеју земаља, за шта је најсветлији пример сарадња Војске Србије и Националне гарде Охаја.

У одвојеном разговору амбасадора Ђурића са руководством музеја договорено је да, од следеће године, изложба посвећена операцији „Халијард“ буде део сталне поставке Америчког музеја војног ваздухопловства и специјалних операција у Фејетвилу, који се налази код највеће америчке војне базе Форт Либерти.
Амбасадор Републике Србије у Вашингтону Марко Ђурић присуствовао је, на позив Америчког музеја војног ваздухопловства и специјалних операција, обележавању мисије „Халијард“ у Северној Каролини.
Операција „Ваздушни мост“, у америчким војним круговима позната и под називом „Операција Халијард“, највећа је акција спасавања савезничких пилота у Другом светском рату. На територији Србије спроведена је у периоду од маја 1944. до фебруара 1945. године од стране припадника ваздухопловних снага САД, Југословенске војске у отаџбини и мештана села Прањани. Сматра се једном од најуспешнијих спасилачких мисија у историји ратова, изведених иза непријатељских линија.
Поред амбасадора Ђурића, на овој манифестацији говорили су и председник Фондације мисије Халијард Џон Капело, историчар специјалних операција здружених снага Боб Сил, као и мајор Стивен Смит, потомак једног од америчких пилота спашених током ове војне акције.
Амбасадор Ђурић је подсетио да је пре две године, на иницијативу председника Александра Вучића, у Прањанима саграђен и свечано отворен Меморијални комплекс посвећен мисији „Халијард“, као и да је обележавање годишњице ове војне операције прошле године увршћено у Државни програм обележавања годишњица историјских догађаја Србије.
,,Поносан сам на то што наши народи, наше институције и наше владе одају почаст храбрим људима који то заслужују, и настављају да причају приче које заслужују да буду испричане“, додао је Ђурић.
Обративши се у својству почасног госта, амбасадор Ђурић осврнуо се на период успостављања дипломатских односа Србије и САД пре више од 140 година, истичући историјско савезништво наша два народа у оба светска рата.

Source

Stay Connected
251FansLike
444FollowersFollow
Must Read
Related News