HomeSerbiaВашингтон: Амбасадор Ђурић добитник Ордена Николе Тесле

Вашингтон: Амбасадор Ђурић добитник Ордена Николе Тесле

У име Фондације, Ђурићу је одликовање уручио Дејвид Вујић, почасни председник и један од седморице инжењера српског порекла који су учестовали у мисији „Аполо“ у оквиру НАСА свемирског програма.

Под руководством оснивача и председника Николе Лончара, ова Фондација већ скоро пуне две деценије организује конференције и симпозијуме у Теслину част, као и разноврсне догађаје на којима представља живот а рад Николе Тесле, ширећи тако свест о његовим научним постигнућима и чувајући сећање на његов немерљив допринос људском друштву.
На свечаности у новој згради Амбасаде Србије представљена је посебно израђена статуа Николе Тесле, дело америчког вајара Стена Вотса, која ће у наредном периоду бити изложена и на Институту Смитсонијан у Вашингтону, као и у многим музејима и универзитетима широм САД.
„Почаствован сам одличјем које носи име највећег српско-америчког научника свих времена, човека који је – и буквално и метафорички – осветлио свет, и својим изумима променио ток историје на добробит читавог човечанства. Одајући почаст нашем Тесли, одајемо почаст свим Србима а Американцима, и свему ономе што наше две земље и наша два народа могу заједно да учине“, изјавио је том приликом Ђурић.
Уручујући орден, Вујић је образложио да је амбасадор Ђурић изабран за ово престижно признање због своје посвећености истицању значаја 140 година дуге дипломатске историје наших двеју земаља, као и континуираног рада на изналажењу нових начина за унапређење билатералне сарадње у најбољем интересу и Србије а САД.
Орден „У духу Николе Тесле“ (Tesla Spirit Award) највише је одличје које додељују Срби у Америци, Американци и поштоваоци лика и дела најпознатијег српског изумитеља широм света, окупљени у Теслиној научној фондацији из Филаделфије.
Одлуком руководства Теслине научне фондације, амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић добитник је Ордена Николе Тесле.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News