HomeSerbiaБукурешт: Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Букурешт: Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Амбасадор Томашевић је навео да у Спомен костурници у Међидији, на месту страдања и сећања, почива око 8.000 наших предака, који су 1916. године, заједно са својом румунском браћом, страдали борећи се као добровољци на фронту у Добруџи.

Амбасадор је у говору одао почаст и чешким борцима који су страдали борећи се на Добруџанском фронту, као и др Елси Инглиш, која је одликовна Орденом белог орла и Орденом Светог Саве, и Болници шкотских жена, које су дале немерљив доринос лечећи војнике у Добруџи.
Захвалио је и румунским пријатељима што заједно са нама чувају сећање на све оне који су у борбама у Првом светском рату дали свој живот и чији су посмртни остаци остали да леже у братској Румунији.
Поводом годишњице Дана примирја у Првом светком рату, амбасадор Републике Србије у Румунији Стефан Томашевић одао је почаст и положио ловоров венац борцима Прве српске добровољачке дивизије у Међидији.
Подсетио је да су спомен костурницу 1926. године свечано отворила два монарха и пријатеља, српски краљ Александар Карађорђевић, супруг румунске принцезе Марије, и румунски краљ Фердинад, принцезин отац, што симболично сведочи о победи пријатељства српског и румунског народа.
Венце су положили и заменик градоначелника Међидије, амбасадорка Чешке Републике у Букурешту Халка Кајзерова, представници Министарства националне одбране и Гарнизона општине Међидија, Националне асоцијације ратних ветерана „Краљица Марија“, локалне полиције, жандармерије и ватрогасаца, Асоцијације бораца, као и грађани Међидије.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News