HomeSerbiaБудимпешта: Патријарх српски Порфирије посетио Амбасаду Републике Србије

Будимпешта: Патријарх српски Порфирије посетио Амбасаду Републике Србије

Пријему су присуствовали представници Владе Мађарске, дипломатски кор, представници српских институција у Мађарској, као и спортисти.

Његова светост патријарх српски господин Порфирије посетио је Амбасаду Републике Србије у Будимпешти током првог дана боравка у посети Мађарској поводом 100. годишњице успостављања Српске Патријаршије и 20. годишњице служења епископа Лукијана на челу Епархије будимске.
Такође, састао се и са председницом Мађарске Каталин Новак, а саговорници су у разговору потврдили да су односи две земље данас вероватно најбољи у последњих неколико векова.
Присутнима се обратио и патријарх Порфирије поручивши да српски и мађарски народ имају не само највеће могуће разумевање, већ и истинску и праву сарадњу у свим сегментима.
Након састанка са премијером Мађарске, патријарх Порфирије посетио је и базилику Светог Стефана, а затим и Парламент Мађарске где се састао са председником парламента Ласлом Кевером.
Патријарх је такође изразио захвалност мађарској држави за све што чини за народ, цркву, да подржи живот православних верника и похвалио мађарску владу за залагање за хришћанске вредности у Европи.
Последњег дана посете патријарх Порфирије се састао са државним врхом Мађарске и одликовао премијера Мађарске Виктора Орбана највишим одличјем Српске православне цркве – Орденом Светог Саве првог степена, у знак захвалности за промовисање традиционалних хришћанских вредности, подршку Епархији будимској и изузетан лични допринос јачању пријатељства између Србије и Мађарске.
Амбасадор Републике Србије у Будимпешти Иван Тодоров је, са колективом Амбасаде, организовао свечани пријем у Амбасади и обратио се присутнима истакавши да су политички односи Републике Србије и Мађарске данас достигли највиши ниво у историји, а да су Александар Вучић, председник Републике Србије и Виктор Орбан, председник Владе Мађарске, највише допринели развоју билатералне сарадње, чији су односи у протеклом периоду грађени на разумевању и међусобној подршци.
Током боравка у Мађарској, патријарх српски Порфирије посетио је и седиште „Самоуправе Срба“, кровне организације српске заједнице у Мађарској, као и Српску школу Никола Тесла у Будимпешти.
Током другог дана посете, партијарх Порфирије одржао је литургију у Саборној цркви Успења Пресвете Богородице у Сентандреји, којој су присуствовали Жолт Шемјен, заменик премијера Мађарске, Витајош Естер, заменица министра културе, Миклош Шолтес, државни секретар за сарадњу са црквама и верским заједницама, мађарски великодостојници, представници српских институција, као и велики број верника.
Патријарх српски Порфирије је, између осталог, указао да су Срби, бежећи од невоља, дошли у Сентандреју, тада пусто место, зидали су скромне куће, али су у оскудици и беди сазидали и осам предивних храмова на малом простору, који су и данас опстали. Стога, Сентандреја, овдашњи Срби и православна црква могу бити најбољи могући пример свим православним Србима где год да живе, па и у Србији.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News