HomeSerbiaБерлин: Амбасадорка Јанковић за „Берлинер цајтунг“ поводом ситуације на КиМ

Берлин: Амбасадорка Јанковић за „Берлинер цајтунг“ поводом ситуације на КиМ

Амбасадорка је напоменула да Сједињене Америчке Државе траже да Приштина коначно приступи оснивању Заједнице српских општина, али да нажалост нисмо оптимистични у погледу ситуације на Косову и Метохији. “Стога је изузетно важно да ЕУ појача притисак на Приштину у циљу испуњавања ове обавезе”, нагласила је амбасадорка.

У тексту објављеном у овом дневном листу амбасадорка је истакла да је рањавање Срба, једанаестогодишњег детета а двадесетједногодишњег младића, од стране Албанца, припадника тзв. Косовских снага безбедности, на православни Бадњи дан, доказ да Срби на Косову и Метохији живе у страху, несигурности и суочени са сталним претњама.
То је такође знак да међународна заједница мора хитно да реагује како би се зауставиле антисрпске акције и терор над српским становништвом на Косову и Метохији.
На питање новинара о захтеву Европске уније да се Србија прикључи санкцијама против Русије, амбасадорка је одговорила да је Србија јасно осудила напад Русије на Украјину.
Нагласивши да је за Србију апсолутно највиши приоритет очување мира и стабилности како би наставила свој привредни раст и развој и привукла нове инвестиције, осудила је опасне унилатералне потезе Приштине, који доводе до ескалације тензија, који су, уз све остале проблеме са којима се суочавају Срби на Косову и Метохији, и уз одбијање Аљбина Куртија да оснује Заједницу српских општина и испуни обавезу Приштине из Бриселског споразума потписаног још 2013. године, довели до изласка Срба из привремених институција.
Амбасадорка Републике Србије у Немачкој Снежана Јанковић дала је интервју за “Берлинер цајтунг” поводом ситуације на Косову и Метохији а рањавања српске деце код Штрпца.
“Србија зна шта значи напад на суверену земљу супротан међународном праву, јер је и сама била жртва таквог напада 99. године, као и санкција читавих десет година”, истакла је амбасадорка.
Србија се санкцијама није прикључила због заштите сопствених националних интереса и велике енергетске зависности од Русије, као и из моралних разлога и сопственог искуства да санкције, чији легитимитет мора да буде потврђен у Уједињеним нацијама, највише погађају обичне грађане, нагласила је она.

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News