HomeNetherlandsWhat is it like to do business in Sweden?

What is it like to do business in Sweden?

Today is the Day of the Entrepreneur. A good day to get acquainted with a Dutchman who has been working in Sweden for six years now. The embassy asked Manuel Harmsen of LOGEX and board member of the Dutch Chamber about his experiences with doing business in Sweden. Read our interview (in Dutch) and be inspired!

Op de Dag van de Ondernemer, een initiatief van MKB Nederland, zet heel Nederland ondernemers in het zonnetje. Ondernemers zijn immers van enorme toegevoegde waarde voor ons land. Ze creëren groei, banen, welvaart en dragen bij aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen – zowel in Nederland als in het buitenland. En de interesse in de Zweedse markt neemt toe. Zweden is relatief dichtbij, met een stabiele economie en overheid. Er heerst een duidelijke ‘afspraak is afspraak-mentaliteit’ en het land is een voorloper wat betreft innovatie en technologische ontwikkelingen, met een ijzersterke startup-cultuur.

Steeds meer Nederlandse bedrijven hebben iets te bieden waar in Zweden vraag naar is, bijvoorbeeld op het gebied van veilige digitalisering, energietransitie en life sciences & health. Dat zijn dan ook de onderwerpen waarop de ambassade focus legt de komende jaren. Zweden is een hoogontwikkelde markt en heel veel kunnen ze goed zelf, maar ze staan zeker open voor Nederlandse expertise. Dat heeft Manuel Harmsen, werkzaam bij healthcare analytics specialist LOGEX en tevens bestuurslid van de Dutch Chamber, ook ervaren.

Waarde-gedreven zorg ontwikkelen

LOGEX werd in 2008 opgericht in Rotterdam met het doel om in nauwe samenwerking met zorgaanbieders data te vertalen naar efficiëntere en betere gezondheidszorg. Het gaat daarbij om uiteenlopende soorten informatie, van financiële gegevens (wat kost elke patiënt en hoe organiseren we zorg het meest effectief) tot uitkomstdata van de gezondheidszorg (welke waarde heeft de zorg voor de patient toegevoegd). Ondertussen biedt LOGEX zijn diensten aan meer dan 600 zorgaanbieders in Nederland, Zweden, Finland en het VK.

Zweden is al jaren een voorloper op het gebied van kwaliteitsregisters en wordt internationaal geprezen om de hoge kwaliteit van zorg. In Nederland zijn we later gestart en hebben we nieuwere methodes en technieken kunnen toepassen. Doordat in Zweden ook een gedetailleerde patiëntkostprijsberekening noodzakelijk is, kunnen we kwaliteitswinst vertalen in potentiële kostenreductie. Gezien de snellere groei van zorguitgaven dan GDP is dit natuurlijk heel relevant. Nederland en Zweden kunnen veel van elkaar leren. Een perfecte match voor LOGEX dus.

Vliegende start

Manuel verhuisde in 2015 naar Zweden, toen zijn partner een baan werd aangeboden bij Scania. Dat kwam mooi uit, want hij was al aan het werk bij een bedrijf in Nederland dat interesse had in uitbreiding naar Zweden. Zo kon hij voor hen de eerste marktoriëntatie uitvoeren, deels geholpen door marktrapporten over kansen in de zorgsector in Scandinavië.

In hetzelfde jaar organiseerde Taskforce Healthcare (TFHC) in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Stockholm en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een handelsmissie waaraan Manuel deelnam. Een vliegende start, waarbij de eerste contacten werden gelegd. Uiteraard begon daarna pas het echte werk…

Onderschat de opstartfase niet

Manuel biecht op dat hij de opstartfase behoorlijk heeft onderschat. Kennis en relaties opbouwen in een nieuwe markt kost ontzettend veel tijd. De eerste 2,5 jaar is hij intensief bezig geweest om verder marktonderzoek te doen en om lokale partners te identificeren. Daarbij was het doorgronden van een nieuwe cultuur best pittig.

De Zweden staan er vaak om bekend meer gesloten te zijn dan Nederlanders, maar dat viel goed mee. De Zweden zijn erg vriendelijk en de bereidheid om contact te leggen en informatie te delen is groot. Daadwerkelijk zakendoen is een ander verhaal, want over het algemeen is een Zweed veel minder direct dan Nederlanders gewend zijn. Zodoende kan het lang duren tot je tot de kern van het probleem komt in een discussie. Daarnaast wordt er ontzettend veel overlegd voordat er iets besloten wordt.

Een juiste partner helpt met de vertaling naar de lokale markt

Uiteindelijk heeft LOGEX in 2018 de krachten gebundeld met het van oorsprong Finse bedrijf Prodacapo, een speler die al ruim twintig jaar actief is in Zweden. Dit hielp enorm om het productaanbod te vertalen naar de lokale markt. Een belangrijk bijkomend voordeel was dat zaken als kantoorruimte, personeel en een stabiele klantenbasis er dankzij die acquisitie meteen ook waren.

Tips voor nieuwkomers

Een succesvolle marktintroductie valt of staat bij een juiste vertaling, aldus Manuel. – “En dan bedoel ik niet alleen dat je website in het Zweeds moet zijn. Minstens zo belangrijk is een goede vertaling van de propositie en missie van je bedrijf naar de lokale markt. Dit betekent dat je grondige kennis moet opbouwen van de taal, de cultuur en de markt. Ik vond zelf het illustratieboek ‘Working with Swedes’ een leuke introductie en ook als je al iets langer in Zweden woont herkenbaar. Zoek naar een lokale partner die je kan helpen met deze vertaling en een marktintroductie, want het is een te grote uitdaging om dat helemaal zelf te doen. In de startfase kunnen de ambassade en de Dutch Chamber je helpen om een netwerk op te bouwen en zulke partners te identificeren en te benaderen.”

Meer weten?

Bekijk de uitgebreide informatie over zakendoen in Zweden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Source

Stay Connected
255FansLike
473FollowersFollow
Must Read
Related News